Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За девета поредна година в Кърджали бе открит Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна-21 век“

 19 Септември 2019

Четиринадесетото издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна - 21 век" бе открито днес в Дома на културата в Кърджали. Негови организатори са Европейската комисия и фондация „Европейски екологичен фестивал", а община Кърджали за девета поредна година е основен партньор и домакин на събитието. Затова и официалното откриване на фестивала бе направено от заместник–кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя поздрави всички участници от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и допълни:

“Надявам се че в тези два дни и всичко видяно ще ни помогне да се замислим какво да бъде поведението ни така, че да не пречим на природата. Да я пазим! Надявам се и че ще започнем да мислим малко повече в зелено. Пожелавам ползотворна работа на всички участници и успех на Фестивала“.

В подкрепа на зелената идея на откриването присъства и ръководителят на сектор „Комуникации“ на представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев.

„Аз се радвам, че в рамките на фестивала е съчетана теорията и практиката. Тоест не само ще седим, ще гледаме и ще слушаме страхотните експерти, които са подбрани като участници, но и ще видите реални ситуации. Защо подкрепяме това събитие? Защото Фестивалът обединява два от приоритетите и темите на Европейската комисия като цяло, а именно борбата с климатичните промени, екологичната тема и управлението на кризи. И в двете сфери ЕС е лидер, а ние като част от него искаме да популяризираме това което прави Съюза в тази посока. Това че сме част от този съюз може да ни помогне да се справим по-лесно, по-бързо и по-евтино с кризите,  пред които неизменно се изправяме, независимо дали те са природни или причинени от човека. Пожелавам ви страхотни два дни. Бъдете активни, защото от всички нас зависи да се справим с тези проблеми.“, каза Благоев.

Като организатор на събитието към присъстващите в залата се обърна и  председателят на Съвета на Фондация „Европейски екологичен фестивал” адв. Цветан Цветанов. Той благодари на всички партньори за това, че през годините продължават да подкрепят зелената идея и обобщи  накратко проявите включени в програмата на Фестивала, който продължи с излъчването на прожекции на екологични филми за подготовка на населението за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от  климатични промени, природни бедствия, аварии и кризи.

Първата от тях бе на краткият документален филм /с тийзър/,в подкрепа на кампанията на ЕС EU Protects, представящ една истинска история за спасяването на град Отавиано  и съседни селища по склоновете около вулкана Везувий, Италия от възникналите много опасни горски пожари през юли 2017 година, когато са засегнати домовете на 24 000 души в региона. Филмът показва голямото значение за страните членки и за гражданите на Европейския съюз на Механизма за гражданска защита на ЕС / www.europa.eu/euprotects/ и популяризира  дейността на Координационния център в Брюксел, Белгия, Службата за реагиране при извънредни ситуации и структурата  e- Geos към Програма „Коперник“ на ЕС за наблюдение на Земята, която предоставя сателитна информация, снимки и изработва карти на района на възникналите извънредни ситуации. Механизмът за гражданска защита на ЕС  е задействан 250 пъти за периода 2001 – 2017 година. Продукцията бе  излъчена с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България.

Екофестът тази година е отново със специалното партньорско участие на Българския антарктически институт. Затова и в програмата му е включено премиерно излъчване днес на новия  документален филм „Полярни изследователи” на Българския антарктически институт с автор Мария Чернева. Филмът е посветен на завършилата през месец март 2019 година 27-ма Българска антарктическа експедиция. Продукцията на Мария Чернева, която бе част от тази експедиция, представя постиженията на българските учени и техните чуждестранни колеги по време на експедицията и по-конкретно  българския принос в изследването на Антарктида. Целта е да се популяризира значението в целия свят  на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент, да се привлече общественото внимание към неговото опазване и бъдеща експлоатация и популяризиране на мерките и  опазването на неговата уникална флора и фауна. Документалната продукция  носи широко послание, насочено към забавянето на климатичните промени, устойчивото развитие, опазването на околната среда и борбата срещу природните бедствия и произтичащите от тях аварии.

Днес паралелно с официалното откриване бе представена и фотоизложбата „Антарктида” на Българския антарктически институт. Тя е подредена във фоайето на Дома на културата и е посветена на 60-та годишнина от подписването на Договора за Антарктида и 20 години от приемането на България за пълноправен консултативен член на Договора, наред с още 29 страни. Антарктическият договор е подписан във Вашингтон на 1 декември 1959 година. Той се прилага за района на юг от 60-ия паралел южна ширина. Документът постановява, че Антарктика трябва да бъде използвана изключително за мирни цели, гарантира свободата на научните изследвания, подпомага международното научно сътрудничество, отхвърля възможността за спорове за териториален суверенитет между страните по договора и забранява ядрените опити и разполагането на ядрени отпадъци.

Специализираните продукции с образователна и превантивна цел срещу природни бедствия и аварии на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“ продължават днес през целият ден и утре до обяд в залата на Дома на културата. Като част от фестивала е предвидено и разпространение на  информационни материали сред населението и училищата в община Кърджали.

Като част от събитието днес по обяд в Професионална гимназия по селско и горско стопанство ще има специална Презентация:"Планиране и реагиране в административни и образователни институции за защита от терористична заплаха",както и ще се проведе Практическо занятие: "Действие на застрашените и на  силите от единната спасителна система при ликвидиране на обгазяване, причинено от терористична дейност“.Водещ координатор на тези прояви е  г-н Димитър Разкалински, началник сектор "УОМП" в община Кърджали заедно с  експерти от регионалните структури на НС “Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР, БЧК,Дирекция „Национална система 112“ – МВР.

Още снимки
 Прочитания: 625 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign