Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира Международната научна конференция „Наука и общество`2019” с участието на учени от Кърджали

 02 Октомври 2019

Учени с кърджалийски корен от цял свят станаха част от стартиралата днес в Кърджали двудневна Национална научна конференция с международно участие „Наука и общество,2019”  В конферентната зала на хотел „Арпезос” един до друг застанаха професори, доценти и научни работници в различни сфери на образованието, за да  се включат в пленарните сесии със свои разработки в различните сфери на познанието. Сред гостите са двама почетни граждани на Кърджали и това са световноизвестният балет майстор проф. Хикмет Мехмедов и проф. Владко Панайотов.  Изключителна чест за  участниците в конференцията бе и участието на почетния председател на Съюза на учените в България, големият български хирург и учен акад. Дамян Дамянов, както и на  председателя на Съюза на учените в България проф. дбн Диана Петкова.

Конференцията бе открита от  доц. д-р Дора Янчева, председател на СУБ - клон Кърджали, която   назова поименно всички отзовали се на поканата за участие и допълни: „Голямо удоволствие изпитах когато търсих нашите съграждани за участие във форума,  защото след името на всеки имаше висока позиция и отзиви, които вълнуваха. Оказа се, че Кърджали е нещо като  резерват  за хора с висока интелигентност. Всички поканени  бяха трогнати от факта, че   Кърджали има памет  и чувствителност за своите учени. А ние живеещите тук бихме добавили, че Кърджали е много особено място и перефразирайки думите на  големия Иван Тургенев,  би звучала така: Кърджали може без всеки от нас, но никой без Кърджали не може.”

Приветствие към присъстващите отправи и временно изпълняващата длъжността областен управител на област Кърджали Севда Камбурова.

От името на общинското ръководство участниците бяха поздравени от временно изпълняващата длъжността кмет на община Кърджали инж. Катя Митовска, която  отбеляза, че е силно впечатлена от работата на Клона на Съюза на учените тук, както и от организацията на мащабния форум. „Днешният форум дава възможности както за равносметка на извършеното през годината, така и за разширяване на вашето сътрудничество, което е от полза за вашата работа като преподаватели и в практическа насока.“, подчерта инж. Митовска.

С приветствие към присъстващите се обърна и проф. дбн Диана Петкова, председател на СУБ, която  изрази своята убеденост, че конференцията ще представлява пореден сериозен принос към родната наука, както и че всички присъстващи ще продължават да работят все така успешно за създаването, съхранението и  приложението на научните знания.

Веднага след официалната част стартираха и научните доклади, като първи от тях бе този на акд.  Д-р Дамян Дамянов, който представи  темата „Прогресът в науката и технологиите и отражението върху лечението на онкологичните заболявания”.

Национална научна конференция с международно участие се провежда за 7-ми път в Кърджали, а с нея се слага началото на проявите, посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври. Организатори са форума са Съюз на учените в България (СУБ), Клон Кърджали и съорганизатори ПУ, Филиал „Л.Каравелов“, Филиалът на МГУ ”Св.Иван Рилски”, Филиалът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и Община Кърджали. Конференцията се посвещава на 75 – годишнината на СУБ и 35 – годишнината на СУБ-Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2473 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign