Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В РБ "Н.Вапцаров" представиха библиографският указател „Източни Родопи – традиции, празници, обичаи, фолклор”

 17 Октомври 2019

Новото издание на Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров” Кърджали - Библиографският указател „Източни Родопи – традиции, празници, обичаи, фолклор” днес официално бе представен пред публика.

   Той е дело на Златка Янева, началник на отдел „Краезнание”. Синтезираната в него информация е от събирани през годините материали на отдела, първата от които от шейсетте години на миналия век.

 „Указателят съдържа материали за етнографските проучвания още от първите опити, които са правени в нашия край. Подредени са хронологично-азбучно, като първата публикация е на Стойчо Шишков, от 1892г. и се отнася за златоградския район, който доста време е бил в Кърджалийски окръг”, обясни Златка Янева. Тя допълни, че в указателя са застъпени имена като това на Христо Вакарелски, Атанас Примовски, Михаил Арнаудов, както и на местни краеведи, сред които Никола Иванов, по-известен като археолога на Източните Родопи.

         Указателят бе представен  от съставителя му Златка Янева, а преди това директорът на Регионална библиотека „Н.Вапцаров“ Уляна Ганева сподели, че се надява изданието да бъде полезно не само за тесните специалисти, но и за широката аудитория.

Представянето на новото библиографско издание е част от програмата на Община Кърджали посветена на 21 октомври, Деня на Кърджали.

 

Още снимки
 Прочитания: 1350 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign