Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Хасан Азис: Празникът на мекицата ни връща към традицията, на която се осланяме, за да продължим напред

 12 Ноември 2019

Четвъртото издание на Празника на мекицата в село Енчец, чийто основен организатор е Детската градина „Снежанка” в селото, събра много хора от два микрорайона на община Кърджали – Енчец и Бойно. По време на тържеството бе отбелязана и 34-годишнината от създаването на детското заведение.

Официални гости бяха кметът инж. Хасан Азис, заместникът му Веселина Тихомирова, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Шерин Сюлейман и експертът Венета Бошняшка, координаторът на областната структура на КНСБ Иванка Караколева, общински съветници, кметове на кметства от региона, майки и татковци, баби и дядовци на най-малките жители на Енчец и възпитаници на детската градина. Тук бяха и техните връстници от детската градина в село Бойно.

Всички те бяха посрещнати от директорката на детското заведение Поля Стайкова край близо 10-метрова импровизирана маса, отрупана с невероятни вкусотии – мекици, къпани баници, варени гевреци, медени питки, кексове, солени питки под формата на мечета, зайчета и пилета и украсени с фолклорна орнаментика. Всички те бяха приготвени от изкусните домакини от Кърджали и селата Крайно село, Енчец, Брош, Зелениково, Дъждовница, Бойно и Солище.    

Добре дошли на четвъртото издание на Празника на мекицата в село Енчец! С тези думи основният негов организатор Поля Стайкова откри тържеството, и се обърна към кмета с думи за прошка и подкрепа, които той изрекъл преди месец пред нея.

От своя страна кметът инж. Хасана Азис благодари за топлото посрещане и изрази удовлетворение, че Празникът на мекицата в село Енчец с всяка изминала намира все повече почитатели. „По всичко си личи, че този празник ще пребъде. Защото този празник е за нашите деца. Хубавото е, че тук са и техните баби и майки, техните учители, кметовете. Този празник обогатява не само децата, но и нас самите и ни дава възможност да покажем нашата съпричастност към децата ни, да се обогатимяваме взаимно. Това ни дава възможност да сме заедно. Този празник ни дава възможност да се връщаме към нашите традиции, на които се осланяме, за да продължим напред”, каза пред присъстващите инж. Хасан Азис.  

След тези думи последва богата танцово-музикална програма под ритъма на български популярни песни, изнесена от малките въпитаници на детските градини в селата Енчец и Бойно. За награда те получиха от кмета подаръци - детски играчки и една изненада, която искрено ги зарадва – голяма торта, украсена с глазура, която изобразява сюжети от детски приказки. Тя бе по повод 24 години от създаването на Детска градина „Снежанка” в село Енчец.  

Дойде и онзи момент, в който кметът инж. Хасан Азис застана зад тигана в импровизираната кухня в двора на детската градина и показа своите умения в пърженето на мекици. И тази година се проведе конкурс за най-вкусно приготвено лакомство. А председателят на журита – Поля Стайкова обяви, че победители в него са всички.

Още снимки
 Прочитания: 929 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.