Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Янка Такева за ДГ „Мир” и за СУ „Славейков”: Няма в България такава детска градина и такова училище!

 15 Ноември 2019

„Няма в България такава детска градина! Няма в България такова училище!”  Тези думи на възхищение белязаха посещението на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева във възстановената Детска градина „Мир” в квартал „Студен кладенец” и в СУ „П. Р. Славейков” в Кърджали. Тя бе тук по покана на Милко Багдасаров, директор на Училището за шампиони във връзка с  неговия патронен празник, 35 години от създаването на училището и откриването на нов дигитален кабинет по биология.

Директорката на Детска градина „Мир” Мая Петкова и деца от детското заведение днес преди обед посрещнаха синдикалния лидер, придружаван от заместник-кмета на Община Кърджали Веселина Тихомирова, координатора на КНСБ за област Кърджали Иванка Караколева и председателката на СБУ в Кърджали Нели Арнаудова.

След като разгледа детската градина Янка Такева каза, че тя може да бъде сочена за пример на модерно уредено детско заведение в цяла България. Тя не пропусне да благодари за усилието Детската градина да бъде възстановена от страна на кмета инж. Хасан Азис, а също и на ръководството на детското заведение.

След посещението си в Детска градина „Мир” Янка Такева се отправи към другата празнична дестинация днес в Кърджали, а именно СУ „П.Р. Славейков”. Бе посрещната от двама директори – поелата „властта” в училището днес съпредседатека на Ученическия парламент Демет Джамбазова по повод патронния празник и Милко Багдасаров. Тук бяха началникът на РУО Гроздан Колев, заместник-кметът Веселина Тихомирова.

След като разгледа обновените и модерни кабинети по български език и история, както и учителската стая, Янка Такева се отправи към новия дигитален кабинет по биология и преряза лентата в церемонията по откриването му в присъствието на част от учителския колектив и ученици.

Милко Багдасаров връчи на синдикалистката най-голямата училищна награда за образователен принос „Даскеер”, както и символа на учебното заведение – значка на Бухалчето. Такева от своя страна също подари на Милко Багдасаров издание на Рибния буквар на Петър Берон и една кафе машина за учителската стая.

В словото си пред учителите тя разказа за усилията на синдиката за повишаване на стандарта на българското образование и българския учител, като изтъкна, че СУ „П. Р. Славейков” може да бъде пример в страната в това отношение.

 „Представлявам синдикатите в европейската комисия по образование, имам чувството, че познавам всички образователни системи в Европа и в света. Няма такова училище като вашето! Няма и такива детски градини, каквато посетих днес в Кърджали. Това, което никой не може да ни вземе е, когато нашите деца и ученици се връщат с медали от най-различни международни и световни форуми. Това се дължи на българския учител. Вие, колеги, в навечерието на 35-та годишнина от създаването на училището, трябва да бъдете със самочувствието на хора, които са най-важни в Кърджали. Вашето училище се отличава, вашето училище е емблемата, вашето училище го познават в цяла България!”, каза пред учители и ученици председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По думите й в ЕК по образование е взето решение за приемане на единни стандарти за подготовката на учителите в страните-членки, и стандартът, който е бил цитиран, е този, който сме имали ние, но е бил унищожен. „Сега, с този стандарт, който ще бъде наложен в Европа, отново ще се върнем в руслото на най-добрата подготовка на учителите във ВУЗ”, подчерта Такева.  

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1153 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign