Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали отбеляза Международния ден на хората с увреждания -3 декември

 03 Декември 2019

За поредна година Клуба на инвалида в Кърджали събра хората с увреждания и техните приятели, за да отбележат заедно 3 декември - Международен ден на инвалида.Този път празникът бе двоен, защото Съюзната организация  отбеляза и 30 години от учредяването си. В тази връзка бяха връчени и поздравителни адреси  на председателите на общинските структури в Кърджали, Джебел, Черноочене и Крумовград.  Специален поздрав към присъстващите от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис поднесе заместникът му Веселина Тихомирова. Тя им пожела месец изпълнен с много топли празници, повече усмивки. Вие сте сред хората, които ни зареждате с настроение, отбеляза още тя.

3 декември е обявен за ден на хората с увреждания от Генералната асамблея на ООН през 1992 г.Той има за цел да насърчава политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия свързани правата на хората с увреждания,  подчерта в приветствието си и председателят на регионалната структура на Съюза на инвалидите Шенай Бекир. Тя припомни данни свързани с учредяването на структурата на Съюза на инвалидите в България и не по-малко трудното начало за регионалната структура.

         Съюзът на инвалидите в България е създаден на 14-15 декември 1989 г.с председател Костадин Вълков. Месец по-късно е учредено неговото подразделение в Кърджали. Първият му председател е Геновева Димитрова, която създава общинските организации. През 2004 г. тя се оттегля и поста й се заема от Шенай Бекир. Днес регионалната организация на Съюза надхвърля 1200 члена. Тя работи в тясно сътрудничество с дирекциите „Социално подпомагане“ и най-вече с общините, които винаги са ги подпомагали.

„Община Кърджали винаги е помагала на хората с увреждания. Доказателство за това е и предоставеният безвъзмездно, през 1991 година клуб, които ни събира и днес, и ще го прави и за в бъдеще“, каза  Шенай Бекир.

За поредна година на празника гости на хората с увреждания бяха децата от Движение „Ръка за помощ“ с ръководител Снежана Сиракова, които ги поздравиха със специално подготвена програма и почерпиха със сладки. За да бъде празникът наистина подобаващ се погрижиха местни фирми, частни лица  и представители на политически партии, които направиха дарения по случай Международния ден на инвалида.

На тържеството  в клуба присъстваха членове на Съюза на военноинвалидите,на Съюза на слепоглухите и други сродни организации. Гост на проявата бе и Нермин Мехмед, главен експерт социални дейности в общинска администрация Кърджали. Сред присъстващите бяха основателките на клуба Гинка Шарева и Кичка Борисова.

Още снимки
 Прочитания: 1175 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign