Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на община  Кърджали инж.Хасан Азис, един от основните модератори на форум „Общински мандат 2019 – 2023 - приоритети при взаимодействието с централната власт“

 12 Декември 2019

Кметът на община  Кърджали инж.Хасан Азис, който е и заместник-председател на НСОРБ, бе един от основните модератори на проведеният в столицата форум „Общински мандат 2019 – 2023 - приоритети при взаимодействието с централната власт“.

В дискусията под мотото «Развитие на общините – развитие на държавата» взеха участие министърът на  регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова и министърът на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева.

Новата програма за развитие на регионите беше във фокуса на дискусията с министъра на регионалното развитие и благоустройството. Инж. Хасан Азис подчерта, че вече има първоначална яснота относно териториалната демаркация на общините – 40 големи общини ще бъдат бенефициенти, останалите 225 ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони. «В момента проучваме мнението на общините по това разпределение, следващата седмица ще можем да представим първи коментари»- съобщи заместник-председателят на НСОРБ.

Той допълни, че през лятото НСОРБ проведе проучване за удовлетвореността на живеещите в санираните по Националната програма за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради. Получените  над 8 500 отговора показват, че над 95% от хората са удовлетворени от новата визия на блоковете си, отчитат и намаляване на месечните си сметки.  Общините очакват Програмата да продължи както и досега – 100 % безвъзмездно за живеещите и кметовете разчитат на позкрепа от МРРБ.

Сред обсъжданите теми бяха и подготвяните нови устройствени планове на общините, както и бъдещите промени в закона за ВиК.

Встъпителният форум на кметовете на общини  бе открит вчера 11 декември – денят, в който преди 23 години е учредено Националното сдружение на общините в Република България. Днес то е единствената неправителствена организация в страната – изразител на позицията на всички общини в България. НСОРБ участва в обсъжданията на всички законодателни актове, свързани с местната власт, в разработването на стратегическите документи и политиките на национално и регионално ниво, в изготвянето, мониторинга и контрола по изпълнението на европейските програми и обезпечава представителството на общините в структурите на Европейския съюз и на Съвета на Европа.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1004 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign