Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Предколедна експозиция открива Арт галерия Кръг

 16 Декември 2019

       Празнично събитие ще се проведе на 18 декември от 18:00 ч. в Арт галерия Кръг със специалното участие на художника-карикатурист със световно признание Бурханедин Ардагил, който счита себе си за верен син на Кърджали и пристига от Истанбул, където живее от 1989 г., за да представи на съгражданите си серия от най-нови работи. Той е носител на повече от 50 награди от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Холандия, Гърция, Румъния, Япония, Корея, Русия, Македония, Сърбия и от самата Турция. Бурханедин Ардагил е автор на сборник със спомени и документи „Помни преживяното” на турски и български езици (2012). През 2014 г. подреди експозиция „Кърджали, моя любов” с документи и архивни снимки от собствено изследване за историческата памет в родния град, а през 2016-та стана носител на наградата „Мултикултурният човек”.

За посетителите на предколедната експозиция в Арт галерия Кръг ще има още предизвикателства. Няколко ръчно написани стихотворения, изпълнени като 2-метрови инсталации, ще представят още една страна от таланта на най-големия брат на Джемал Емурлов – Фикри Емурла, който наскоро реализира дебюта си като художник в Кърджали, а сега за първи път показва и свои стихове. Фикри рисува и пише от малък, душата му споделя емоциите си главно на турски език, а преводите на български са на Нихал Йозерган. В „Моята изповед” той пише: „Побелелите ми коси/, сълзите, които изроних от очи/, тайните, които скрих в себе си/, така минаха годините на живота ми./Да се изкача на величествените ти планини/, да погледна оттам зелените ти долини/, така копнея за теб, Родино…”/.

Третият автор в експозицията e докторантката по история от Университета в Бурса Нергис Дурмуш Юсеин, родена в с. Мост, която познаваме като вдъхновен изследовател на културната памет на християни и мюсюлмани от нейното изследване-изложба под надслов „Интимни и сакрални пространства на паметта в Източните Родопи”, организирана от Арт движение „Кръг” и Община Кърджали през май т.г. Сега нейни поетични творби на турски и български език са превърнати във визуални пана в Арт галерията.

Декември е особен месец на историческата карта на България. На 10 декември 1984 г. от тогавашната партийна върхушка е разпоредено преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население” – по време на съдбовния за България епизод, наречен Възродителен процес. Първо са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг. През настоящата 2019 г. се навършват 30 години от възстановяването на турско-мюсюлманските имена у нас, когато на 29 декември 1989 г. след решение на извънреден пленум на ЦК на БКП е прието решение за връщане имената на българските мюсюлмани. Текстове за това историческо изпитание за нацията от Блага Димитрова, доц. Михаил Иванов, Вилдан Байрамова, Татяна Ваксберг, Агоп Узунбохосян, Улвие Чуренева Ахмедова, Нергис Дурмуш Юсеин и Бурханедин Ардагил ще могат да се видят на една от стените в галерията.  

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1886 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign