Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Три вида прилепи в Кърджали ще бъдат опазвани със средства по Оперативна програма „Околна среда“

 13 Декември 2019

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за опазването на три вида прилепи в Кърджали. На подписването присъстваха кметът на общината Хасан Азис и Латиф Расим – председател на управителния съвет на местна инициативна група (МИГ) „Стамболово– Кърджали 54“, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Проектът е насочен към изследване и подобряване на състоянието на Подковонос на Мехели, Широкоух прилеп и Дългоух нощник. Предвижда се провеждане на проучвания за разпространението и  числеността на видовете в размножителните колонии и местата за зимуване, картиране на находищата и провеждането на природозащитни дейности – поставяне на къщички, маркиране и съхраняване на биотопни дървета, предоставящи убежища на прилепите.

В проекта ще се организират информационни срещи и образователна кампания сред учениците за привличане на доброволци за участие в проучванията.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъде събрана и анализирана актуална информация за състоянието на трите вида прилепи и ще бъдат създадени условия за тяхното опазване. Целта е да се повиши информираността и мотивацията на общността по отношение на съхранението на прилепите като важна част биологичното разнообразие.

Проектът е на стойност 187 хил. лв. и е финансиран изцяло по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Срокът за изпълнение на дейностите е 36 месеца.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1154 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign