Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Бизнес инкубатор отвори врати в Кърджали

 17 Май 2007

Снощи в Кърджали официално отвори врати бизнес инкубаторът, който ще подпомага прохождащи фирми от малкия и среден бизнес в региона. Церемонията започна с изпълнение на мажоретен състав по композицията на българската песен “Вода”, класирала се на финала на конкурса “Песен на Евровизия 2007”.
По – късно под звуците на “Мила ,родино” и “Одата на радостта” бяха издигнати знамената на България и Европейския съюз.
Община Кърджали е основен партньор по реализирането на проекта още от старта му през 2000 година.
Пред гостите зам.-кметът Нурджан Юсеин припомни, че решението на Общинския съвет тогава за предоставяне сградата на опожареното най-старо училище в града за нуждите на бизнеса е било най – вярното. То е взето с идеята, от една страна да се въстанови сградата, да се запази нейния автентичен вид и историческа стойност, а от друга - тя да се предостави за развитието на малкия и средния бизнес в областта. Господин Юсеин допълни още, че по време на изграждането на обекта, ангажираността на общината и подкрепата на Общинския съвет са намерили израз в осигуряване на съфинансиране за строително- монтажните дейности и ремонта .
В изказванията на останалите официални гости – Н.Пр. ръководителя на представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис, проф. Стефан Данаилов-министър на културата, зам.-министъра на МРРБ Димчо Михалевски и областния управител Ангел Коджаманов бе подчертано, че бизнес инкубаторът ще допринесе за просперитета на региона, за развитието на туризма тук и привличане на нови инвестиции.
Преди проф.Данаилов и г-н Хъмфрис да прережат лентата на обновената сграда, водосвет за здраве и успех отслужи отец Петър.
По-късно присъстващите разгледаха залите и офисите на бизнес –инкубатора.
Тържественото откриване на бизнес инкубатора снощи се превърна в празник, които събра много гости и граждани на Кърджали, шефове на фирми, кметове на съседни общини, ръководители на учебни заведения, държавни институции и обществени организации.
Проектът за изграждане на бизнес-инкубатора е от 2003 година и се реализира по програма ФАР БГ 0004.02 “Инвестиране в бизнес- инкубатори в райони с индустриален упадък”. Възложител е МРРБ,а изпълнител на обекта фирмите “Универс –Строй” ООД и “Строителство и въстановяване” ЕООД. Проектант на възстановената сграда на опожареното старо училище “Отец Паисий” е Архитектурно бюро “Луков –дизайн”.
Стойността на вложените средства е над 900 хиляди лева, предоставени от националният бюджет. В момента сградата разполага с 14 модерни офиси – 13 са за фирми-наемателки, а единия е за управлението на бизнесинкубатора.
Бизнес инкубаторът е шести по ред в страната, изграден по програма ФАР.Сградата му бе открита месец по-рано от срока за завършване на обекта.С мениджмънта му ще се заеме Центърът за развитие на икономиката в Кърджали към Агенцията за регионално развитие на икономиката .


Още снимки
 Прочитания: 2736 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign