Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

След бурни дебати общинските съветници приеха Културния календар за 2020 година на община Кърджали

 13 Февруари 2020

        С 29 гласа „за“ и 11 гласа „въздържал се“ Общинският съвет в Кърджали гласува отчета за изпълнение на Културния календар на Община Кърджали за 2019 г. и прие Културния календар за 2020 г. Относно внесеното предложение за намаляване щатовете през 2020 г. в Общински център за култура и младежки дейности от 46,5 на 31,5 опозицията и кметът на общината влязоха в остър дебат. Председателят на групата съветници на ГЕРБ в Общинския съвет Гроздан Колев цитира гражданската подписка в защита на Духовия оркестър към Дома на културата. Инж. Хасан Азис настоя Инициативният комитет, който стои зад подписката, да потърси среща и с кмета на Кърджали, а не само с областния  управител. Градоначалникът посочи, че заради обжалваното от областния  управител решение на  Общинския съвет  за повишаване  размера на местните данъци и такси, не достигат 5 млн. лв. собствени приходи, за да се балансира Бюджет 2020 на община Кърджали. „Нали такива комитети се създават в полза на гражданите, а не да настройват хората един срещу друг”, попита риторично инж. Азис.

     Общинският съветник от групата на БСП Милко Багдасаров настоя общината да се ангажира категорично, че няма да бъдат закрити школите по изкуствата в дома на културата. Радослав Милев от ”Демократична България” заяви  от трибуната, че трябва да се  направи  оптимизация  и в  администрацията.  Пред съветниците инж.Азис припомни, че Духовият оркестър има 5  участия на година, а издръжката му струва на общината 84 хил.лв. „Очаквам съставът на оркестъра да ми благодари за дългогодишната ни съвместна работа“, заяви инж.Хасан Азис. По повод реплика, че без духовия оркестър химнът на България няма да звучи в Кърджали, градоначалникът отхвърли внушенията, че някои са по-големи родолюбци от другите. „И без Духовия оркестър, химнът на България ще звучи в Кърджали“, категоричен бе инж. Азис. Той увери, че всички дейности в Дома на културата  ще бъдат запазени, но не по начина   както досега, като посочи, че цялостната организация и дейността на културната институция трябва да стане по - ефективна в името на  обществения интерес. Кметът обясни, че оптимизацията в Дома на културата засяга 12 души оркестър, един шофьор и два други административни щата.

     След гласуване на Културния календар, общинските съветници приеха и Програма за развитието на спорта и Спортния календар на община  Кърджали за 2020 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Прочитания: 1206 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign