Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Осем награди от национален конкурс за младите таланти от предаванията на Общинско радио Кърджали

 25 Март 2020

Осем награди в раздел „Радиопредаване” завоюваха  младите таланти от детското и младежко предаване на Общинско радио Кърджали „Детски свят” и „Твоят час” в осмото издание на Националния журналистически ученически конкурс „Григор Попов“ Разград.

Изключителното им представяне донесе три първи места за радиопредаване в обявените три възрастови групи. В първа и втора възрастова група те бяха завоювани от  предаванията на  радиоклуб „Детски свят“, с ръководител Мариана Бекриева      , а в трета - от клуб „Публична реч“ на ЕГ „Христо Ботев“ Кърджали Надежда Карагьозова.

Радиопредаването „Детски свят“ има вече близо 30-сет годишна история в ефира на Общинско радио Кърджали, а от учебната 2018-2019 пред микрофона се изявяват не само деца от 4 до 8 клас, а и от 1-ви до 4. От осем години в ефира на радиото се излъчва и младежкото предаване „Твоят час“. Децата и младежите подготвят текстовете за своите предавания съвместно с ръководителите си, но цялостното изпълнение се осъществява в реална обстановка в редакцията и студиото на Общинско радио под ръководството на екипа.

Пет са и индивидуалните награди, в раздел „Радиожурналистика“  за талантите от двата клуба, а материалите също са излъчени  в предаванията на Общинско радио.

Те са:

Специална награда за дебют- Александра Николаева –ОДК Радиоклуб „Детски свят“

I място , първа възрастова група , интервю-репортаж за Александра Найденова –ОДК Кърджали Радиоклуб „Детски свят“, за репортажа „Коледно тържество“

I I I място , първа възрастова група , интервю-репортаж  за Радина Бояджиева –ОДК Кърджали Радиоклуб „Детски свят“, за репортажа „Никулден“

I място , трета  възрастова група , интервю за Ралица Сидерова  ЕГ „Христо Ботев“ Кърджали, клуб „Публична реч“ с ръководител Надежда Карагьозова, излъчен в предаването „Твоят час“

I I място , трета  възрастова група, репортаж, за Петя Тончева, ОДК Кърджали Радиоклуб „Детски свят“

В осмото издание на Националния журналистически ученически конкурс  „Григор Попов“ Разград бяха изпратени 309 творби - 179 индивидуални участници, 46 колективни творби /на вестници, радиопредавания и колективни интервюта/ от 21 области, 33 населени места, 54 учебни заведения.

Конкурсът се провежда с подкрепата на МОН, Националния дворец на децата, РУО Разград и община Разград.

Цялостното представяне на учениците от Кърджали е впечатляващо. В трите раздела -  „Публицистични материали за вестник” , „Ученически вестници“ , на хартиен и електронен носител и „Радиожурналистика“ присъдените награди за талантите на Кърджали са 16. Те са за представители на ЕГ „Христо Ботев“ Кърджали, при които отива и голямата награда на Община Разград за цялостно представяне, за възпитаниците на ОДК Кърджали и СУ „П.Р.Славейков“.

 Първото място бе присъдено на радиоклуб „Детски свят” с ръководител Мариана Бекриева, а третото на клуб „Публична реч” при Езикова гимназия „Христо Ботев” Кърджали. И двете предавания са част от програмата на Общинско радио Кърджали, а членовете на клубовете са дългогодишни партньори на радиото чрез своите предавания насочени към младежката аудитория.

Наградите за младите журналисти, станали част от екипа на радиото, не свършват до тук. В Раздел „Интервю” на тема: „Силата на доброто“” на второ място се класира отново клуб „Публична реч” към Езикова гимназия „Христо Ботев” – гр. Кърджали. Интервюто бе излъчено в предаването на Общинско радио -Кърджали, а в диалог за силата на доброто един срещу друг застанаха Ата Карагьозов, ученик от 12 клас, и Стефан Михалев от 11. клас.

И още добри новини за кърджалийци от Националния конкурс „Григор Попов”. В раздел "Интервю" – първо място бе присъдено на осмокласничката Катрина Димова от клуб „Медиен център" към ОДК Кърджали, с ръководител Антония Грозева.

В направление „Публицистични материали за вестник”, „Раздел”- Репортаж, на първо място се класира Димитър Беловски от десети клас при Езикова гимназия „Христо Ботев”, а на второ -Петя Кръстева от единадесети клас на същото училище.

Националното състезание „Григор Попов” носи името на видния общественик и разградски журналист и се организира от Центъра за ученическо техническо и научно творчество с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Регионалното управление на образованието и община Разград.

Нашите деца завоюваха призовите места в конкурса при изключително сериозна конкуренция, в съревнование с 244 творби на 153 индивидуални участници и 41 колектива.

Още снимки
 Прочитания: 1380 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign