Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Регионалния исторически музей отваря врати на 19 май

 13 Май 2020

След заповедта на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис за облекчаване на противоепидемичните мерки, Регионалния исторически музей отваря врати на 19 май. Това съобщи директорът на културната институция Даниела Коджаманова.

„Ще бъдат спазвани всички противоепидемични изисквания, ще се извършва дезинфекция на всеки три часа, посетителите ще бъдат помолени да бъдат с маски, определили сме ходова линия, така че да не се засичат потоците. Ще бъде въведен допуск на не повече от трима-четирима посетители в зала, за да се спазва социалната дистанция между тях”, обясни директорът на музея.

По думите и за времето, когато музеят е бил затворен, финансовите загуби се измерват в пъти. „Ако собствените ни приходи за миналата година до края на май са били в размер на 10 700 лева, то към 13 май тази година те са 1100 лева. Над 10 пъти е спада на приходи от входни такси и беседи”, коментира Даниела Коджаманова. Това, според нея, означава невъзможност за реализация на дейности като издателска дейност, затруднения при организацията на временни изложби и др. Важното е обаче, че музеите заработиха, подчерта Коджаманова.

По думите й малкото време няма да позволи да се организира традиционната европейска нощ на музеите на 18 май. В ход обаче била организацията на едно събитие по повод Международния ден на музеите и 24 май празника на българската просвета и култура. „Идеята ни е да направим едно публично представяне на виртуалната разходка из залите на музея и галерията с присъствието на автора на този толкова ценен продукт – Иван Атанасов от Пловдив. Всичко това ще стане в двора на музея, за да бъдат хората спокойни. Датата ще бъде определена допълнително”, разказа Даниела Коджаманова.  

Тя съобщи още, че от 11 май, когато бе отворен за посетители музея на открито Перперикон, е проявен изключителен интерес към скалния град на траките. По думите й само за събота и неделя миналата седмица на паркинга под Перперикон е имало над 50 автомобила, а приходите за тези два дни са 2000 лева.


 Прочитания: 1099 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign