Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Мултикултурният град” за 13-ти път в Кърджали

 29 Май 2020

Тазгодишното издание на съвместната фестивална инициатива „Мултикултурният град” на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали, която се провежда за 13-ти път, отново разширява географската карта на местните културни събития – този път с участници от Портсмут, Южна Англия и Щутгард, Германия, и „връща”историческата лента на местния живот150 години назад.

В координирано партньорство с Фондация „Кор Кароли” от Варна с 3 събития ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване(1976/77), и вписан в Книгата за рекорди на Гинес. Ще бъде маркирана улицата на негово име в кв. „Възрожденци”, ще бъде поставен паметен знак пред Военния клуб в Кърджали, най-старата сграда на военен клуб в България(1870), в чийто медицински център за офицери и военослужещи на 4 юни 1930 г. се ражда бъдещият мореплавател, ав Арт галерия Кръг ще бъде представена гост-изложба на Военно-историческия музей от Варна с документални кадри от околосветското плаване на незабравимия ветроходец. Кап. Георги Георгиев е почетен гражданин на Кърджали(1978), а на 8 юни с гражданска инициатива на 14 културни институции, дружества и НПО ще бъде внесенаподписка за именуване на улица в града на името на поета и интелектуалец Давид Овадия, също почетен гражданин на Кърджали (1984), като част от програмата на Мултикултурният град’2020.Подписката ще бъде разгледана за одобрение на юнската сесия на Общинския съвет.

В пространството на Арт галерията в рамките на тазгодишната програма ще могат да се видят последователно дванетрадиционни и провокиращи въображението проекта. Първият е на младия кърджалийски архитект Джумхур Гьокчепънар, р. 1992 г. в Истанбул, отраснал в Кърджали, в моментамагистър в Университета в Портсмут ивече носител на награди за архитектура. Той участвас проекта си в ХVII-тото световно архитуктурно биенале в Буенос Айрес (2019) и е поканен да участва виталианскитя павилион на Венецианското биенале (май, 2021). Кърджалийци ще могат да видят различните етапи от неговата идея, получила вече световно признание, наречена от организаторите на събитието „Пробив в архитектурата: по следите на един уникален био- архитектурен проект, вдъхновен от бактерията Physarum polycephalum, и приложението му в градското планиране и строителството на сгради”. Изучавайки изключителната био- устойчивост и приспособимост на реално съществуваща бактерия в различни условия, Джумхур, който е някогашен участник в дейностите на Арт движение Кръг, създава модел за подобна устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решенияв съвременния град. Среща с автора ще е възможна с предварителни заявки от 10:00 ч. на 12 юни(петък), когато стартира събитието.

На 20 юни (събота) в родния град се завръща със своя проект още една кърджалийка, р. 1984 г., която от 2007 г. учи, живее и работи в Германия. Тя е дизайнеркаи автор на книгата „Шепот в главата” (немско издание). Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова”представя 40 нейни оригинални графични разработки на човешките състояния и пориви, включени в тази книга-изследване на глобалната биография на съвременния човек – метод, познат в европейските визулни изкуства като Мемография, но все още непопулярен у нас. Мемографиите представятчрез визуални решения личността на човека, неговата етика, етнос и ценности по начин, който е невъзможно да се опише като текст в биографията. В момента Фатма Мурадова работи в отдела за специални проекти на Marketing Kaufland Deutschland в Щутгарт.

Наградата „Мултикултурният човек” тази година няма да бъде връчена поради забавянето на номинациите заради пандемията.


 Прочитания: 2006 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign