Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За Деня на психичното здраве филмът на ОСНВ „Измамна реалност” провокира у младежи отрицание на наркотиците

 12 Октомври 2020

На 9 октомври в залата на ОДК Кърджали ОСНВ –Кърджали представи документалния филм „Измамна реалност“ като част от проявите посветени на Националната кампания за отбелязване на Деня на психичното здраве -10 октомври. Филмът е за съдбата на трима души преминаващи през ада на зависимостите - алкохол и наркотични вещества , а зависимостите са част от психичното здраве, подчерта в началото на проявата председателят на ОСНВ Сезгин Бекир.

„Разказваме истинските истории на тези трима мъже, без да ги променяме, защото това е истинския живот и това е различната енергия, която носи продукцията ни, създадена в трудни времена на социална изолация, поради ковид епидемията“ , каза още той преди началото на прожекцията.

А тя бе посрещната с интерес от аудиторията, която след края й зададе и поредица от въпроси към авторите на продукцията  -операторът и  монтажист на 24rodopi.com Гавраил Маргаритов и журналистът Мария Каменова, главен редактор на Общинско радио Кърджали.

Това бе второто представяне на филма „Измамна реалност“ пред публика, след първото в края на месец септември, по време на 14-та Национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества, в Разград. Именно тогава той е номиниран за наградата „Сърце и слово срещу наркотиците“ в раздел документално кино. При представянето му в Кърджали дойде и добрата новина, която съобщи председателят на ОСНВ –Кърджали Сезгин Бекир:

„Колегите от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград организират ежегодна награда на името на журналистката Вероника Герин, която доста активно е отразявала проблемите с наркотиците и дори затова е заплатила с живота си. Те са отличили нашия филм, така че Мария Каменова и Гавраил Маргаритов ще получат приза „Вероника Герин“ за най-добър филм“.

Филмът е размножен на DVD и ще се използва в работата на Превантивно информационният център към ОСНВ Кърджали в училищата на цялата област. Получена е заявка и от всички 27 ОСНВ в страната и той вече е разпространен до тях.

В рамките на проявата посветена на Деня на психичната помощ, организиран от ОСНВ, младите хора от Кърджали имаха възможност да се запознаят и с темата „Психичното здраве и младите хора“. Тя бе представена от проф. д.пс.н Снежана Илиева от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"., която подчерта, че психичното здраве не е индивидуален проблем, а на цялото общество.

В рамките на презентацията си проф. Илиева направи кратко описание на три от проектите по които работи, свързани с преодоляването на психологичните проблеми и зависимости при реализацията на трудовия пазар на уязвими групи от хора.

Още снимки
 Прочитания: 391 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.