Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Арт-галерията: За туризъм без граници с Венцислав Стайков

 14 Октомври 2020

След стотици фото-експедиции, 9 издадени книги със стихове, 2 книги с пътеписи и много награди от конкурси за изследователска фотография, журналистика и поезия, най-после ще видим събрани като дебютна експозиция чудесата на Източните Родопи през погледа на пътешественика и изследовател Венцислав Стайков. Експозицията е част от туристическата реклама за региона и ще е отворена за посещения в Арт галерия Кръг от 16 октомври /петък/.

Може да ни се струва, че знаем всичко за някогашното кърджалийско момче Венци Стайков, което още на 18 години започва да публикува авторски текстове в различни регионални и национални вестници и списания със страстта на автор-изследовател. Но каква е тайната на тази страст, която маркира книгите му със стихове сякаш са изследвания на пътешественик – "Забравени богове", "Бяла граница", "Билет за небето","Млечни пътеки", "Ескизи от юг", "Пейзаж с римски мост", "Процеп за дишане" и т.н.? Затова пък новата му книга с пътеписи, която предстои да се появи в началото на 2021 г., ще носи поетичното име "Съкровищата на Свещената планина". Най-вероятно тайната се крие в собствения му стих: „Душата на древното живее високо./Като привлечени орбити/се изкачваме към скалите/и третото око се взира в нас.”

Венцислав Стайков, койтопризнава, че „често влиза в утробата на пещерите и гали камъка от векове сакрален” ще ни разведе сред необикновената красота на десетки скални гробници, светилищни комплекси, ритуални скали, трапецовидни ниши, скални профили, пещери, шарапани в Източните Родопи, а ние следвайки го ще вървим по следите на древното, усещайки магията на вечността.Експозицията, съдържа обработени като визуални материали „истории” от 60 фотографски изследвания отуникалния свят на Източните Родопии вдъхновени от тях литературни текстове,разработени като предизвикателни арт инсталации в пространството на галерията. Изложбата ще гостува в останалите общини на областта след премиерата й в Кърджали, посветена на Деня на града.Партньор на събитието е и в. „Нов живот”, където авторът сътрудничи с текстове години наред.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1538 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign