Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът предложи: До решаване на проблема с отоплението в „СУ Йовков” децата да учат в сградите на други училища

 06 Януари 2021

В рамките на 80 календарни дни проблемната ситуация, свързана с излязлата от строя отоплителна инсталация в СУ „Йордан Йовков”, ще бъде решена генерално, а като временна мярка децата могат да започнат училище в присъствена форма още от понеделник. Това заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис  по време на нарочна среща с недоволни от дистанционното обучение родители, в която участваха също началникът на РУО Гроздан Колев и директорът на учебното заведение Недялка Кюпрюджиева.  

В продължилата близо час среща се направиха няколко предложения в това число и от кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, според който при добра организация и координация между институциите, от понеделник е възможно децата да влезнат в класните стаи на други училища, докато се реализира варианта за подмяна на инсталацията с газова, за което вече има сключени договори.

Родителите бяха категорични, че дистанционното обучение ощетява децата и те трябва да продължат образованието си присъствено. По думите им решението за обучението на децата им в присъствена форма в други училища е можело да се вземе и по-рано, когато институциите са били сигнализирани за проблема, още през ноември 2020 година.

Имаме възможност като организация всички ученици от училището да бъдат разпределени по други учебни заведения, но това решение трябва да бъде взето в координация между директорът на училището и РУО, подчерта д-р инж. Хасан Азис.

Пред родителите той очерта направеното от общината за справяне с проблема с отоплителната инсталация в СУ „Йордан Йовков. Подписани са два договора за проектиране и изграждане на  газова инсталация на обща стойност от близо 400 хиляди лева. Сроковете за изпълнение на тези договори е 80 календарни дни, през което време децата могат да бъдат разпределени по други училища. „Това не е нещо ново за нас, като само преди година деца от три училища в Кърджали по време на санирането бяха разпределени по други учебни заведения. Някои институции предвиждаха провал на учебната година, но това не се случи”, коментира градоначалникът.

Той предложи на ръководството на училището, на РУО и на представители на родителите, да седнат на една маса и още в рамките на деня да постигнат консенсус. Идеята е до края на седмицата да бъдат проведени разговори с директори на други училища за евентуалното разпределение на ученици от СУ „Йордан Йовков“ там. Става въпрос за сградите на ПГ по строителство, на ПГ по механотехника, на ПГЕЕ и на ПГ по селско стопанство.

По думите на д-р инж. Хасан Азис вече са предприети действия и за заздравяване на електрическата инсталация в училището, така, че да може да издържи при използване на  локално отопление. В тази връзка инж. Д-р Хасан Азис е провел няколко срещи с ръководството на ЕВН.

Още снимки
 Прочитания: 1324 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign