Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Д-р инж. Хасан Азис отправи предложения свързани с изборите на работна среща на НСОРБ с президента

 07 Януари 2021

На работната среща на ръководството на УС на НСОРБ с Президента на Република България относно организационно – техническата подготовка на парламентарните избори зам.-председателя на НСОРБ и кмет на Кърджали д-р инж. Хасан Азис отправи следните предложенияпредложения за изборите:

1.       Здравен протокол от Министерство на здравеопазването , респективно от ЦИК със санитарно-хегиенни и дезинфекационни изисквания  на помещенията  на секционните избирателни комисии, защото целия изборен процес ще бъде съсредоточен в изборната секция. През тази изборна секция ще преминават стотици и хиляди  избиратели. Най-рисковата точка в този процес е  изборното помещение. Нека експертите да формулират здравен протокол за минималните изисквания това  ще бъде в ползва на общините.

2.       Процедура или здравен протокол издаден също от Министерство  на здравеопазването и от ЦИК за минималните изисквания при приемането и предаването на изборните материали.

3.       Най-големият натиск и риск ще бъде както за избирателите, така и за членовете на секционните избирателни комисии.  Тези хора, които са в помещение  трябва да приемат и обслужат десетки и стотици граждани решили да дадат своя вот, което предполага  специални изисквания, които да бъдат написани , за да може  ние кметовете да ги изпълним и да споделим отговорността  за безопасността както на избирателите,  така и на членовете на СИК. Предвид ситуацията, в която се намираме мисля, че ще има проблем и в определянето  на членовете на СИК. Хората няма да искат да стоят от началото до края на изборния процес в едно затворено помещение. Експертите на МЗ и ЦИК да издадат указания за престоя на членовете на СИК в стаята.

Тази организация не бива да бъде оставена само и единствено в ръцете на местните власти.

4.       Обществеността и в т.ч. местните власти се нуждаят от няколко неща:

-          Изисквания за изборно помещение;

-          Време на престои на членовете на СИК;

-          Осигуряване на качествени и отговарящи на международните изисквания лични предпазни средства; Кой ще ги осигури?

Тези маски, които използваме сега тук не са толкова  добри. Хората, които са в комисиите ще трябва да престоят много часове в изборното помещение и да обслужат много избиратели.

 Поставям този въпрос не само за личните предпазни средства, но и за смяната им  по време на изборния ден. Това е ангажимент на централната власт, и настоявам това да не бъде прехвърляно като ангажимент на местните власти.

5.       Увеличаване броя на подвижните секции – и предлагам евентуален график за почасово гласуване и по рискови групи, с което се надявам да бъде улеснен самия изборен процес и ние ще минимизираме рисковете от него.

Убеден съм, че ще намерим с колегите правилния път за едни честни свободни парламентарни избори и гарантиран здравословно изборен процес.

Срещата на Президента на Република България Румен Радев с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България бе по повод провеждането на парламентарни избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани.

В срещата участваха  председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново инж. Даниел Панов, тримата заместник-председатели на УС - Донка Михайлова, кмет на община Троян, Иво Димов, кмет на община Димитровград и инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали и изпълнителният директор на Сдружението Силвия Георгиева.

Още снимки
 Прочитания: 923 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign