Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът, НПО и доброволци обсъдиха варианти за справяне с проблема за бездомните кучета

 07 Май 2021

Днес по инициатива на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис в гостната на общинската администрация се проведе среща между градоначалника и доброволци от областта във връзка с намаляване популацията на безстопанствените кучета. Особено след затваряне на доскоро действащият приют за кучета и кастрационен център в Кърджали. В срещата участваха и представители на новосъздадената през януари фондация „Спасение”, чиято основна цел е справяне с проблема с бездомните животни на територията на област Кърджали.

Кметът представи пред участниците в срещата направеното от общината в тази посока и идеята да бъде изграден голям приют на територията на община Кърджали край село Седловина на площ от над 21 хиляди квадратни метра, с изградена инфраструктура, който да обслужва миграцията на безстопанствените животни от 7-те общини на Кърджалийска област. По думите на кмета веднага след като собствеността на земята бъде прехвърлена на общината, ще започне проектирането и изграждането на новия приют. На срещата кметът запозна присъстващите с действията на администрацията в тази  посока. Става въпрос за преписка  до Министерски съвет, пратена от Областна администрация, по искане на община Кърджали, преди около четири години. Молбата е теренът в село Седловина, където трябва да се изгради нов приют, с площ около 21 декара, да бъде прехвърлен на общината. Решение от държавните власти обаче до момента няма.

След изложението от страна на кмета от името на новосъздадената фондация „Спасение” със свои предложения се изказа Жанета Богданова, която заяви намерение официално да  входира предварително изготвени предложения .Едно от тях е разлепянето на брошури в селата и града. „Идеята е ние да информираме хората в селата, откъдето идва проблемът. По този начин ще им покажем как всички хора трябва да обезпаразитяват животните си и колко ценна е кастрацията“, обясни доброволецът Жанета Богданова.

Другото предложение е за безплатни ваучери за кастрация.

„Те ще се раздават от нас по селата и в града. Идеята е хората чрез тях да могат безплатно да кастрират кучетата си“, посочи още Богданова.

Ще бъде обмислен и вариант къде да бъдат настанявани временно бездомните животни, докато новият приют стане факт.


 Прочитания: 879 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign