Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проф. Мюмюн Тахир е 12-я носител на наградата „Мултикултурният човек”

 29 Май 2021

Днес за девети път в Арт галерия Кръг беше връчена наградата „Мутикултурният човек” на нейния 12-ти носител, а това е професор Мюмюн Тахир, родом от кърджалийско, започнал своята професионална кариера на журналист, публицист и писател именно в Кърджали.  Понастоящем той е университетски преподавател, доктор по философия. Освен на публицистични, професор Тахир е автор на стотици научни публикации в авторитетни популярни и научни издания.

Автор е също на над тридедет книги, сред които са „Славеят на Родопите“, „Тревожен оптимизъм“, „Стряха с много гнезда“, „Преминаване“, „Земя за обетоване“, „Бране на диви пчели“, „Високо, зелено и нежно“, „Пътеки във времето“, „Животът заедно“, „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интегарция“, „Когато пътят беше граница“, „Към интегрираща идентичност“. „Времена и културно общуване“, „Етнодемография и култура на сигурността“, „Аксиология и сигурност“, „Неолиберално общество и междукукултурни общуване“, „Въведение във философията на изкуството“, „Човекът и неговото бъдеще“ (в съавторство) и др. Негови разкази са преведени на румънски, полски, македонски, турски, руски. Носител е на Голямата литературна награда на съюза на българските писатели, два пъти е носител на Националната литературна награда „Всички сме деца на майката-земя“, лауреат е Националната награда за разказ „Дядо Йоцо гледа“, на националните литертурни награди „Георги Братанов“ и „Николай Хайтов“. Член на СБП и СБЖ. Професор в УниБИТ. Проф. д-р Мюмюн Тахир е основател и организатор на Фестивала на балканския фолклор и Балканската среща на писателите, които се провеждат всяка година в Кърджали.

Наградата „Мултикултурният човек” връчи кметът д-р инж. Хасан Азис в присъствието на други трима от предишните нейни носители - отец Петър Гарена, Милко Багдасаров  Минчо Гумаров. Отличието се дава за висок и оригинален обществен принос при формулиране и лансиране на съвременни политики, както и политики на бъдещето, в сферата на интеркултурната комуникация, интегриращата идентичност, етнодемографията, културната интеграция и междуетническото сътрудничество.

Не случайно в Артгалерия Кръг беше подредена и изложба с авторски творби на друг мултикултурен човек, който наскоро напусна този свят - Бурханедин Ардагил. Творбите са били донесени от неговата съпруга в кутии, така както ги е оставил той след смъртта си. Затова събитието се нарича „Картина носиш в кутия, а аз – сърцето си”, обясни директорът на галерията и председател на Арт движение Кръг Радост Николаева.

В приветствието си към професор Мюмюн Тахир кметът д.р инж. Хасан Азис подчерта, че инициативата Мултикултурния човек отдавна е надскочила границите на Кърджали, а това е признание за наши именити съграждани, които също не се побират в тези граници. Такъв наш съгражданин  е и професор Мюмюн Тахир, каза кметът. От своя страна проф. Тахир благодари за признанието и се обърна към кмета д-р инж. Хасан Азис, „който бидейки кмет на Кърджали превърна общината и града в град на толерантност, на сплотеност, град на съжителство и взаимодействие”.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1604 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign