Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът д-р инж. Хасан Азис: Празникът „Ашуре” е символ на нашето единство и толерантност

 04 Септември 2021

Празникът „Ашуре”, който отбелязваме за 15-та поредна година, е символ на нашето единство и толерантност. Това заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, под чиято егида се провежда празника, по време на отбелязването му на Пазара на производителите. Тук бяха още районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена, заместник-кметът Тюнджай Шюкрю и общинският съветник Лятиф Расим.

Кметът д-р инж. Хасан Азис изтъкна, че заради пандемията от КОВИД 19 голямото раздаване на вкусния десерт няма да се случи на пазара, за да не се струпват много хора на едно място, а до над 3000 жители на община Кърджали ще бъдат проводени пакети с вкусния десерт, както в град Кърджали и кварталите, така и по населените места на общината. „Ашуре” ще бъде раздавано и в църквата „Свети Георги Победоносец” в Кърджали както и в централната джамия в района на пазара, уточни градоначалникът.

„Празникът Ашуре за нас винаги е бил знак на единството, да се подпомагаме, да бъдем заедно, независимо от религиозна и етническа принадлежност на хората в Кърджали, независимо кой на какъв бог се моли.  Затова Кърджали е известен у нас и по света като столицата на толерантността. Вече 15 годни ние отбелязваме празника Ашуре тук на пазара, сред хората, а не в хотели или ресторанти. Това се прави единствено в Кърджали”, отбеляза д-р инж. Хасан Азис.  

Той подчерта, че празникът Ашуре е символ освен на единство, но и на взаимопомощ и подпомагане, особено актуален в периода на пандемия, в която живеем. И призова хората да не се страхуват, но да бъдат отговорни пред себе си и околните и да направят единственото ефективно нещо за предпазване от КОВИД 19, а именно да се ваксинират.

По случай празника „Ашуре” районният мюфтия Басри Еминефендии енорийският свещеник отец Петър Гарена също поздравиха кърджалийци с пожелание за здраве и единство между хората.

 

Още снимки
 Прочитания: 542 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign