Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали - домакин на Балкански фестивал

 20 Февруари 2004

От 12 до 15 юли 2004 г. в град Кърджали ще се проведе Балкански фестивал на турския фолклор.Организатори са читалище “Юмер Лютви“ и сдружение “Балкани-21 век“.Четвъртото издание на фестивала ще премине под патронажа на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис и кметовете на общини от област Кърджали.Фестът се организира с подкрепата на Министерство на културата.Очаква се в него да вземат участие изявени фолклорни групи и ансамбли ,инструментални групи и индивидуални изпълнители от страната и балканските държави.Освен в Кърджали,те ще изнесат концерти и в общините-съорганизатори .
За провеждането на фестивала ще се създаде организационен комитет,който ще се оглавява от кмета на Кърджали.Разходите - около 27 хил.лв., ще се поемат от организаторите.Общините и МК ще помогнат с осигуряване на част от тази сума със собствени средства или осигуряване на дарения.
Очаква се фестивалът да събере около 300 самодейци от страната,Турция,Гърция,Македония,Румъния и Косово.
Първият Балкански фестивал за турски фолклор и поезия се проведе през 1997 г. по инициатива на читалище “Юмер Лютви“ и общините от Кърджалийска област.Участваха фолклорни състави и изпълнители,както и поети от Турция,Македония,Румъния и България.Още тогава се роди идеята фестивалът да стане традиционен и да се провежда през две години като бъде представен местния фолклор на турските етнически общности от балканските страни.
Според изявени български специалисти по фолклор нашата област е подходяща за провеждане на подобна проява,заради етническото разнообразие,желанието на младите хора да участват в различни подобни прояви и заради проявявания интерес от населението към фолклорното богатство.Освен турски състави,това лято в Източните Родопи ще дойдат и състави,представящи културата на съответната балканска държава.Организаторите на феста се надяват,че той ще допринесе обогатяване на културния живот в общината и региона.Фикрие Салифова
“Връзки с обществеността“


 Прочитания: 2755 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign