Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали предприема мерки за намиране на терен за временен приют за бездомни кучета

 15 Септември 2021

Още утре кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис ще се срещне с областния управител, а през следващата седмица ще потърси съдействието и на министър-председателя и на министъра на регионалното развитие, за да бъде решен проблема с бездомните кучета на територията на общината. Ще бъде търсен терен за временен приют докато въпросът не бъде решен генерално с предоставянето от държавата на 21 декара в землището на село Седловина, където да бъде изграден голям кучешки приют в партньорство с общините от област Кърджали. Това обяви на брифинг кметът д-р инж. Хасан Азис в присъствието на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Али Дурмушали и управителя на ОБЧ Раид Идриз и председателя на Фондация „Спасение за Кърджали” Жанета Богданова. 

„Още утре ще направя среща в областната администрация, на която ще обявя, че следващата седмица лично, като кмет на общината, ще поискам среща с министъра на Регионалното развитие и с министър председателя. Ще внеса лично в деловодството на Министерския съвет искането за прехвърлянето на въпросните 21 декара в землището на село Седловина”, категоричен бе кметът.

Той припомни, че за решаване на проблема с бездомните кучета се е провела среща в същия формат през април, когато са се набелязали някои мерки за решаване на проблема, но нищо не е последвало като резултат.

„Положението с бездомните кучета не се подобри, напротив влоши се през последните месеци. Проблемът звучи още по-сериозно сега, когато децата тръгнаха на училище”, констатира д-р инж. Хасан Азис. По думите му причините за несправяне с проблема са много, а отговорност освен всички заинтересовани страни, носи и община Кърджали.

„След като ние се наложи по една или друга причина да се откажем от услугите на приюта „Дай лапа”, защото той бе атакуван като място, където животните се третират нехуманно, се наложи с наше решение да го премахнем. Такова бе искането и на т.нар. доброволци. Подписахме договор с ветеринари, за да обслужват бездомните кучета. Този начин на работа не реши проблема. В същото време през последните месеци броя на хората, които бяха нахапани нарасна. Общината бе осъдена няколко пъти. Сега смятам, че този приют колкото и да беше лош, все пак изпълняваше някакви функции. Затова сега с пълна сила стои въпроса къде и как ние да прибираме най-агресивните кучета, под контрола на Областната дирекция по безопасност на храните. ”, коментира д-р инж. Хасан Азис.

От своя страна директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Али Дурмушали се ангажира с пълно съдействие при обособяване на временен приют за бездомни кучета. Такова съдействие обаче отказа категорично председателя на фондация „Спасение за Кърджали" с мотива, че информацията, която предоставя кметът е „неясна”.

 Според кмета д-р инж. Хасан Азис обособяване на временен приют, където да бъдат настаняване на агресивните и неизлечимо болните кучета ще бъде временна мярка, докато не бъде решен въпроса генерално с предоставяне на терен от държавата в размер на 21 декара в землището на село Седловина за изграждане на голям кучешки приют в партньорство с другите общини в област Кърджали.

Кметът припомни, че проблемът с прехвърлянето е с 5 годишна история, но предишния областен управител на Кърджали не е съдействал за решението му. Д-р инж. Хасан Азис се е срещнал със сегашния областен управител и е получил уверение, че проблемът вече е отнесен към  МРРБ за разрешаване.


 Прочитания: 1003 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign