Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Застрашеният от отстрел елен-лопатар от Кьосево намери спасение в новия си дом край Бургас

 28 Септември 2021

Еленът-лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от стадо крави, беше транспортиран до защитена местност край Бургас. Снощи към 10.30 часа той бе упоен и съответно заловен. Ще припомним, че красивото животно започна да наранява с рогата си кравите, което предизвика и обществена реакция и бе взето решение той да бъде отстрелян. Това не се случи благодарение на предложението да бъде намерен нов дом за него и по този начин да се отдели от стадото крави, край Кьосево. Радетел на тази идея бе кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който заедно с ловното дружество и собственикът на зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов, участваха в акцията по упояването и залавянето на елена. Стана ясно, че градоначалникът покрива разходите по акцията, а Дъбов  ще транспортира животното и съдейства то да бъде пуснато в защитената местност.

„Когато научих за проблема се заех да съдействам животното да намери дом“, обясни инж. Хасан Азис и припомни с носталгия за годините, когато в Кърджали са се разхождали свободно сърни.

 Кръстьо Дъбов е на мнение, че на новото място еленът-лопатар от Кьосево ще се чувства добре. „Той вече е полово зрял. Там има много кошути, стада елени и когато го освободим, ще намери своето местенце“, казва още Дъбов.

„Историята на еленът-лопатар започна преди близо 3 години, когато бе още малък“, сподели кметът на Кьосево Нурхан Юмер. Всеки ден животното слизало от планината и се разхождало със стадото крави на местен пастир, а хората му се радвали. Научило се и да суче от кравите. С времето обаче еленът пораснал, пораснали му и рогата. Започнал да наранява кравите, в опитите си да суче. Слизал и в селото, където също прави пакости. Затова кметът на Кьосево смята, че на новото място елена лопатар ще се чувства по добре.

 

Още снимки
 Прочитания: 454 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign