Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В рамките на Дните на Кърджали представят книгата „Четири имена за една личност” за проф. Хикмет Мехмедов

 14 Октомври 2021

В рамките на програмата за Деня на Кърджали – 21 октомври, в събота на 16 октомври в залата на Дома на културата ще бъде представена книгата „Четири имена за една личност” на Недко Георгиев, посветена на проф. Хикмет Мехмедов – почетен гражданин на Кърджали. Събитието ще е от 18 часа, а тук ще бъде и самия именит наш съгражданин. На сцената на Дома на културата ще бъдат представени и фрагменти от негови балети с участието на звезди на българския балет. Кърджалийци ще могат да видят части от „Нарове на любовта”, „Шехерезада” „Източна импресия – покаяние”, „Ромео и Жулиета”, „Милорд”. Участват балета на бургаската опера и със специалното участие на Емил Йорданов.

Книгата е посветена на 70-годишния юбилей на изтъкнатия балетен режисьор, хореограф и педагог професор Хикмет Мехмедов. Хикмет, Харитоша, Христомир, Хари -  чрез историята за  тези четири имена строи конструкцията на своя разказ авторът Недко Георгиев. 

"Любопитното и интересното е, че книгата "Четири имена за една личност" е написана от приятеля, съмишленика и постоянния главен изпълнител в спектаклите на Мехмедов - Недко Георгиев. Той е човекът, който съпровожда и е плътно до своя творчески покровител от много години. В този смисъл книгата се превръща във високо-емоционален  и професионално-проникновен разказ  не само за твореца, но и за Човека, за Приятеля, за Учителя  Хикмет Мехмедов”, казва в рецензията си за книгата Крум Гергицов.

 


 Прочитания: 1112 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign