Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В празник на балета се превърна представянето на книгата за проф. Хикмет Мехмедов „Четири имена за една личност”

 18 Октомври 2021

В рамките на програмата за Деня на Кърджали – 21 октомври,  в залата на Дома на културата се представи книгата „Четири имена за една личност” на Недко Георгиев, посветена на проф. Хикмет Мехмедов – почетен гражданин на Кърджали.

На сцената на Дома на културата бяха представени и фрагменти от негови балети с участието на звезди на българския балет „Нарове на любовта”, „Шехерезада” „Източна импресия – покаяние”, „Ромео и Жулиета”, „Милорд”. Участват балета на бургаската опера и със специалното участие на Емил Йорданов.

Книгата е посветена на 70-годишния юбилей на изтъкнатия балетен режисьор, хореограф и педагог професор Хикмет Мехмедов.

Хикмет, Харитоша, Христомир, Хари -  чрез историята за  тези четири имена строи конструкцията на своя разказ авторът Недко Георгиев, а книгата бе представена от Хабибе Ахметова.

„За мен е изключително удоволствие, и съм сигурен, че предавам това на всички, които днес бяха свидетели на истинско вълшебство. Благодарение на нашия почетен гражданин проф. Мехмедов и неговата изключителна чувственост, той ни направи съпричастни към това вълшебство. Благодаря също така, че в навечерието на празника на града ни - 21 октомври, това е един хубав подарък за всички нас. Сигурен съм, че красотата, която създавате, е плод на любовта, но и на мъката, защото всяко красиво нещо се създава от мъката, която е - за съжаление, постоянен спътник и на любовта. Няма как любовта да бъде само хубаво нещо, а и най-хубавата любов се ражда от най-дълбоката мъка”. С тези думи кметът д-р инж. Хасан Азис се обърна към хората в препълнената зала на Дома на културата.

Той благодари на Недко Георгиев за чудесната книга, която е написал и подчерта, че изпитва гордост, че имаме такъв съгражданин като проф. Хикмет Мехмедов и че сцената на Дома на културата е раждала и ражда такива личности като него.

Още снимки
 Прочитания: 1024 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign