Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За 21 октомври две фотоизложби представят Кърджали в миналото и днес

 18 Октомври 2021

За секунди да се пренесеш в миналото на Кърджали. Да видиш как са изглеждали емблематичните сгради на града  през  фотообектива на фотографите от миналия век, а след това да видиш същите места но през  погледа на днешните техни следовници. Тази възможност ни  предоставят организираните от община Кърджали две фотоизложби обединени в едно - „Кърджали в миналото“ и „Кърджали –моят град“.  В рамките на дните от 19 до 21 октомври изложбата ще бъде експонирана на три места в града. Фотографиите в първата и част са предоставени от РИМ Кърджали, а другата  е дело на членовете на клуб „От черно до бяло“ към ОДК Кърджали, с ръководител Антония Грозева.

Първото представяне  на фотоизложбите ще бъде на 19 октомври на алеята, която води към сградата на община Кърджали, от 13 часа. Следващото от 16,30 часа на 20 октомври  в пространството   пред бившия паметник на Георги Димитров и третото показване на изложбата ще бъде на самият 21 октомври-Деня на Кърджали в пространството пред Паметника на Васил Левски.

Подборът на снимките от  арива на РИМ Кърджали е дело на уредника в музея Светла Михайлова. Те са от стария град Кърджали през 20-те и 30-те години на миналият век. Снимките са на днешната улица „Републиканска”, църквата, джамията , а в някой от фотосите се вижда в переспектива  и еврейската синагога. Представени са фотоси на сгради, които днес имат ново предназначение –старата Кооперативна банка днес е Обреден дом, сградата на Полицията, която е била Съдебна палата и други.  Има и фотоси на къщи с типична архитектура за онова време, които вече не съществуват. По-голямата част от снимките не са представяни  досега и се съхраняват във фонда на музея във албум /фото-картички/  на  издателство „Калайджиев” издаден 1934 година.

Представянето на изложбите ни дава възможност да направим скок във времето и  чрез фотосите на младите хора от фотоклуба към ОДК.  Отново са представени  знакови места от нашия град, но през техният поглед-сгради , пейзажи,  исторически забележителности и природни феномени в близост до Кърджали.

 

 

 

 


 Прочитания: 956 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign