Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В рамките на Дните на Кърджали представят новата книга на писателя Иво Георгиев „Мистичните Родопи”

 18 Октомври 2021

На 19 октомври във фоайето та ТМЦ – Кърджали от 18.00 часа ще бъде представена новата книга на кърджалийския писател Иво Георгиев, наречена „Мистичните Родопи – родописи от душата на планината”.  Културната проява е в рамките на програмата за честване 21 октомври – Ден на Кърджали, а самото произведение ще бъде представено от друг кърджалийски писател – Иван Бунков, главен редактор на в. „Нов живот”.

Книгата не е просто пътепис, чрез който авторът преминава през различни природни и социо забележителности на Родопите, а е опит да се преоткрият тайните на хилядолетните мегалити на планината, в които е закодирана и мъдростта на родопскиия човек. Не случайно авторът нарича родопчани хора библиотеки, а себе си – човек, който търси ключа към тях.

Той нарича Родопите със своите тайни и мистерии неопознаваема и неразгадаема планина. „Тя крие много загадки, много тайнствени места. Каквото и да напишем за тази планина ще бъде недостатъчно. Това е един огромен и неопознаваем свят”, казва Иво Георгиев.

От Шан кая през неразгаданите скали край Дъждовница, до тайнствения саркофаг край Душка – в тази книга няма да откриете само напътствия как да достигнете едно или друго място, но и най-съкровените ? извивки и усойни долини, запечатали се сякаш в душевността на родопчанина.

Със своите 150 цветни фотографии изданието успява да улови пайзажи, заклинания, свещенодействия, езически ритуали, смесване на различни култури, останали и до днес.

ххх

Иво Георгиев е автор на две стихосбирки и на албума с авторски песни – „ГрАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК”, с който става лауреат на националната среща „Поетични струни” в Харманли.

Автор е и на сборниците с разкази "Исус ми прати SMS" и „Дневникът на кралския гъделичкар”, както и романа  „Уроборос”.

През 2017 г. неговият разказ „Arda longa, vita brevis” е включен в представителната антология на българския разказ на арабски - „В началото беше епилогът“, със съставител поетът и преводач Хайри Хамдан.

От няколко години поддържа личен блог iv0georgiev.blogspot.com със свои статии, снимки, отзиви за книги, пътеписи от Родопите.

 

Още снимки
 Прочитания: 655 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign