Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Български марш за Балканската война, дело на французи, ще звучи в концерт за Деня на Кърджали

 19 Октомври 2021

На 20 октомври от 18,30 часа, на сцената на Дома на културата в Кърджали ще бъде представен  празничният концерт на Общинският център за култура и младежки дейности.

Концертът е естествен завършек на поредицата  импровизирани  представяния на местните творци в инициативата “Музикални ритми под небето“. Той е традиционен и е под мотото „ В града на Орфей, творим с любов за Вас“.

„В рамките на концерта за първи път на нашата сцена ще звучи военен марш от архивите на  дигитализирания фонд на Националната френска библиотека в Париж.  Музикално произведение написано от французин за подвизите на войните от Балканската война- 1912/1913 година.“ , сподели директорът на ОЦКМД Мариана Ликова.

Откриването  на текста, дело на Пол  Андузе  и партитурите  на Л.М. Ригнани за него, дължим на кърджалийци и това са Иво Георгиев и ръководителят  на музикалния театър в Дома на културата  Ангел Чавдаров.

В програмата на концерта са включени изпълнения  на арфа от талантливите възпитаници  от детската школа, а специално за събитието  от  София пристига бившият възпитаник на школата  Калоян Георгиев, който се обучава в  Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Своя невероятен талант на рояла ще покажат и ученичките на Христина Мачикян и Дарена Чавдарова - Филиз Молла Мустафа и Ивон Паскова. Малките балерини на танцовата школа „Ритъм и сърце“ ще ни върнат на темата за Родопа планина и самодивите, а  под звуците на чанове, гайди и кавал поетесата Христина Въчева ще рецитира на живо своите стихове. Към битовият оркестър наред с гласовитата певица народна Христина Чаушева ще се открои и  гласа на отец Петър, а на финала танцьорите от детският танцов състав и ансамбъл „Орфей“  ще ни омаят със ритми и багри от богатият ни фолклор .


 Прочитания: 870 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign