Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първа международна среща за борба с КОВИД 19 се проведе в Кърджали, втората ще бъде в Одрин

 03 Февруари 2022

„КОВИД-19  не е локален проблем, който може да бъде разрешен от отделните страни в света. Ковид пандемията е глобална и всички държави и трябва да се борим заедно срещу нея. В този смисъл днешната среща е един добър знак за това и аз благодаря на всички участници в нея, че се случи“. Това каза в края на днешната първа международна работна среща „ Общи действия в борбата с КОВИД-19“ кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който бе и домакин на форума.

         Пред участниците представители на община Одрин и Тракийския университет от Р Турция, и медици от област Кърджали той подчерта, че  пред всички тях стои една много важна задача, която касае не само лекарското съсловие, но и местната власт и това са отговорностите свързани с реализацията на ваксинационния процес.

Д-р инж. Хасан Азис анонсира и следващата подобна среща, която ще се състои в Одрин и на която освен настоящите участници ще бъдат поканени и представители от Медицинския университет в Пловдив.

Д-р инж. Хасан Азис изрази и специалните си благодарности към участниците в срещата от Тракийския университет в Одрин в лицето на зам.-ректора проф. д-р Мурат Туркйълмаз, проф.  д-р Мустафа Битак Сейхан – ръководител на Департамента по спешна помощ към Медицинския факултет  и  доц. д-р Юмер Салт, както и към зам.-директора на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ –Кърджали д-р Георгиева.

От своя страна гостите от Турция също изразиха положителната си оценка от проведената работна среща още повече, че  поради близостта на двата региона и постоянния пътникопоток е много важно медиците от двете страни да разговарят и споделят добри практики от  ежедневната си работа с ковид болни.  Те споделиха, учудването си от ниския процент на ваксинираните в нашата страна и споделиха, че в Турция към момента  са ваксинирани около 70% от населението. Ваксинацията е допринесла и за ниския процент на леталните изходи на заболели от КОВИД-19 инфекция и той към момента е 1%.

Що се касае до организацията на работа в лечебните заведения в района на побратимената ни община бе споделено, че  натискът към болниците и там е голям, но не се изпитва затруднения с ковид леглата и медицинския персонал, заради въведената реорганизация на работа.  Ковид леглата са класифицирани, тези в интензивните отделения са увеличени, а лечебните заведения са разкрили нови отделения, които да посрещат само ковид болни.  Режима на работа на лекарите е съобразен с новата организация, а ежеседмично комисия от специалисти в Университетската болница към Тракийския университет в Одрин заседава и взима решения за лечението на болните.

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1154 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign