Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С лекция за отношенията ЕС – САЩ на евродепутата Илхан Кючюк бе открито 12-то издание на Месеца на Америка в Кърджали

 07 Февруари 2022

С лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз – САЩ“, представена от евродепутата Илхан Кючюк, в залата на бизнесинкубатора в Кърджали бе открито 12-то издание на Месеца на Америка в Кърджали, организирано от дружество „Приятели на САЩ”, Община Кърджали и посолството на САЩ в България. Освен лекторът Илхан Кючук във форума участваха заместник-посланика на САЩ  Андриа Брулет-Родригез, кметът д-р инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, областния председател на ДПС Ресми Мурад, директори на образователни институции в Кърджали, ученици от горните класове на кърджалийски училища.

Срещата бе открита от председателя на Дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова, която очерта събитията, които ще се случат в рамките на Месеца на Америка и припомни събития и участниците в предишни издания. В тях през годините са участвали президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси, директорът на БТА Максим Минчев, американският баскетболист Джими Хънт, арх. Димитър Андрейчин, доц. Костадин Грозев от Софийския университет, блус певецът Васко Кръпката, Иван Сотиров, бивш консул на България в Чикаго, журналистите Светослав Иванов от БТВ и Маргарита Асенова от Вашингтон, книгоиздателката Мария Панчева и др.

Приветствие пред участниците в срещата поднесе кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който подчерта, че Кърджали е единствения град в България където се отбелязва Месец на Америка. „В него ние имаме възможността с различни прояви да откроим добрите отношения между България и Америка от една страна,  и от друга - добрите ни приятелски взаимовръзки  между община Кърджали  и побратименият ни град Елхард, щата Индиана”.

В словото си д-р инж. Хасан Азис изтъкна, че Кърджали е града в България, в който има най-много символи на САЩ. „Един от тези символи е самия клуб „Приятели на САЩ”, създаден в началото на 90-те години на миналия век.  Друг символ на САЩ е бул. „Джордж Вашингтон”, като в началото на този булевард е поставена гранитна плоча на която е изписано, че това е знак на доброто ни сътрудничество между двете общини. На този булевард се намира и комплекс  Пентагон - успешно реализиран проект преди 10 години. Няма как да не подчертая че добрите ни отношение с Америка бяха подчертани и от община Елхард, където бе открит парк „Кърджали” и имахме възможността да присъстваме на неговото откриване с внушителна делегация”, каза д-р инж. Хасан Азис. Той подчерта, че доброто сътрудничество бе обвързано и с образователни програми, по силата на които наши ученици са били на едногодишно обучение в САЩ и техни – тук в Кърджали.

Участниците в срещата бяха поздравени и от заместник-ръководителя на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София Андриа Брулет-Родригез, която благодари на организаторите на  събитието в лицето на Валентина Иванова и кметът д-р инж. Хасан Азис, както и на лектора – евродепутатът Илхан Кючюк. „Тази година е специална и затова, че г-н Илхан Кючюк, депутат от ЕП е тук при нас. Това показва дълбоката и важна връзка между САЩ и ЕС. Днес  сме тук заедно, така както нашите правителства са изправени пред лицето на най-важните световни въпроси. Надявам се че всички вие тук ще обърнете внимание на това послание „Заедно сме по-силни”, каза заместник-посдланикът и се обърна към младите хора в залата:

Насърчавам ви да се учите, да задавате въпроси и заедно да растем в приятелство и партньорство. Това е вида отношение към което се стремим, изградени върху взаимно уважение,  открито общуване и доверие”.

В близо 20 минутната си лекция евродепутатът Илхан Кючук постави въпроси в контекста на взаимоотношенията ЕС-САЩ, свързани с неотменимостта и ценностната ни ориентация и принадлежност към ЕС и НАТО, темите за Западните Балкани и отношенията ни с Република Северна Македония, зелената сделка.

„Вижда се че евроантластическата интеграция, тоест връзката НАТО –Европейски съюз на Балканите не може да бъде обратната , тоест първо да бъде ЕС, а после НАТО. Вижда се и друго –не може да има просто влизане в ЕС без подкрепата на НАТО”, каза Илхан Кючук и даде редица примери за тезата си. Що се отнася до взаимоотношенията ни с Р Северна Македония Илхан Кючук подчерта: „Ако България иска да бъде важен регионален фактор на стабилност и  просперитет,  то в нейния стратегически интерес  е Р Северна Македония да бъде част от това цивилизационно пространство, наречено ЕС и НАТО”.

В края на събитието кметът д-р инж. Хасан Азис подари на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София Андриа Брулет-Родригез и на евродепутатът Илхан Кючюк първи том от  книгата за Перперикон на проф. Николай Овчаров. След което част от участниците се отправиха към монумента в началото на бул. „Вашингтон”.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 735 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign