Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Д-р инж. Хасан Азис участва в работна среща между НСОРБ и Министерството на финансите

 08 Февруари 2022

Днес се проведе поредния кръг от разговорите между НСОРБ и Министерството на финансите по изготвянето на механизъм за допълнително подпомагане на общините, във връзка с поскъпването на електроенергията, извън одобрените вече от правителството компенсации. В нея участва и кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, в качеството си на зам.-председател на НСОРБ.

Ръководството на Сдружението представи подробни справки за размера на платените сметки за електроенергия от общините през месеците ноември, декември и януари. Данните показват, че след приспадане на действащите към момента компенсации, местните администрации са платили с над 30 млн. лв. повече електричество в сравнение със същите периоди на 2020 и 2021 г. Общият размер на получените като компенсация средства възлиза на 12 074 799 лв.

Като краткосрочна мярка за компенсиране на енергията за нуждите на публичните услуги, предоставяни от общините, се обсъжда предоставянето на допълнителна компенсация до месец юли тази година.

Правителството подготвя схема за сключване на дългосрочни договори за електроенергия за нуждите на държавната администрация и публичния сектор, до която ще имат достъп и желаещите общини. Своята готовност за включване в системата за централизирано закупуване на електричество вече е заявила Столична община.

Централизираното закупуване на еленергия ще даде възможност да бъдат избегнати търговските надценки без необходимост всяка публична структура да обособява специализирано звено за търговия с енегия. В момента екипът на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев работи по предложения за промени в нормативната база, които да дадат възможност за реализиране на механизма на практика. Той следва познатата схема за централизирано закупуване на горива от общините.На днешната среща между вицепремиера Василев и ръководството на НСОРБ бе договорено в следващите седмици Сдружението да проведе разговори с Министерството на енергетиката за намиране на подходящи решения за общините, които отопляват обществените обекти / училища, детски градини, социални услуги и пр./ с природен газ.  

 

 

Още снимки
 Прочитания: 681 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign