Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

От 1 март в Кърджали официално ще бъде въведена Синя зона

 25 Февруари 2022

От 1 март официално в Кърджали ще бъде въведена  т.нар. Синя зона, обяви на нарочна пресконференция днес кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Тя се проведе в офиса на Общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране” , а в нея участваха още управителят на предприятието Шенай Мехмедали и заместник-кметът Тунджай Шюкрю.

Зоната за почасово паркиране обхваща централна градска част. С над 500 паркоместа, тя се разпростира на 31 улици, като на по-късен етап ще бъдат включени още 2 – „Стадионска“ и „Ген. Чернозубов“, уточни Шенай Мехмедали. По думите й за услугата кърджалийци ще заплащат по три начина: чрез SMS, чрез т.нар. паркоавтомат или в обозначени търговски обекти. Цената за час престой е лев, като при плащане с кратко съобщение потребителите ще заплащат и цената на SMS-a, уточни Шенай Мехмедали. Всички плащания в синята зона ще се извършват само и единствено електронно, няма да има плащания на ръка, допълни я кметът д-р инж. Хасан Азис и допълни, че за всичко свъзано със Синята зона гражданите могат да се обаждат на телефон 0879 167 000.

Живущите в обхвата на зоната за почасово паркиране ще могат да се възползват от годишен абонамент за автомобила си, който е в размер на 50лв. Срещу същата сума, но на месец, ще могат да се възползват търговските и фирмени обекти, като те ще имат право да наемат до 2 места.

Кметът д-р инж. Хасан Азис коментира, че в администрацията вече получават обаждания, включително и подписки с искане междублоковите пространства до Синята зона да бъдат включени в нея, за да не изпаднат в невъзможност да паркират автомобилите си заради наплив на автомобили, решили да спестят  такса. В тази връзка градоначалникът изрази намерението си в най-скоро време да се срещне с хората от междублоковите пространства на територията на Синята зона, за да чуе техните искания и да се прецени как може да бъде разрешен проблемът на следващ етап от изграждането на Синята зона в Кърджали.

Организационно-технически и кадрово всичко е готово за началото на синята зона от 1 март.  Помислено е и за отчитането на глоби на скъпите автомобили, на които няма да бъдат поставяни скоби. За тях ще се викат служители на Пътна полиция, които да констатират нарушенията. На този етап общинското предприятие ще работи без репатриращ автомобил. Направени предварителни разчети показват, че при 50 процента заетост на паркоместата общинското предприятие ще може да се самоиздържа , стана ясно още на пресконференцията.

Тя продължи на територията на самата Синя зона, където кметът инж. Хасан Азис лично демонстрира два от начините за плащане на престоя на автомобила си – чрез паркоавтомат или в обозначен за целта търговски обект.

Още снимки
 Прочитания: 2480 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign