Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община и университет с общ проект за приют за животни край Кърджали

 02 Март 2022

Екип от Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, воден от проф. Красимира Узунова посети днес община Кърджали във връзка с изграждане на приют за безстопанствени животни край с.Седловина. Те се срещнаха с кмета на общината д-р инж.Хасан Азис и представители на общинска администрация. По време на разговорите беше постигната договореност за дълготрайно сътрудничество при изграждането и функционирането на приюта. В края на миналата седмица кметът на Кърджали проведе среща в Стара Загора с ректора на Тракийския университет доц.д-р Добри Ярков, на която се коментира изготвянето на общ технически проект между общината и университета.С експертите от Тракийския университет беше направен и оглед на терена.

Теренът край с.Седловина е над 21 декара. С решение на Министерският съвет от 4 ноември 2021г. се  прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху имота - частна държавна собственост, на община Кърджали.Това стана възможно след проведени срещи на кърджалийския кмет с тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството и служебния Министър председател. Сагата с реализирането на идеята продължи над 5 г.,заради отказа на  бившия областен управител да съдейства за прехвърляне на държавния имот на община Кърджали.

Идеята е на терена край с.Седловина да се изгради  регионален приют за бездомни животни . Той ще се изгради и ползваот  7-те общини от област Кърджали като в бъдеще към него могат да се присъединят и общини от Смолян и Хасково, граничещи с област Кърджали. Очакванията са с този модел на работа да се прекрати прехвърлянето на проблема между съседни селища.

 

Още снимки
 Прочитания: 1265 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign