Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Медици от болницата в Кърджали след визита в болниците в Одрин и Текирдаг: Доброто сътрудничество - формула за успех!

 21 Април 2022

По покана на Тракийски университет в Одрин на 14 и 15 април делегация от медици в МБАЛ „Д-р Атанас дафовски” осъществи ползотворна визита в градовете Одрин и Текирдаг на Република Турция.  Това се случи със съдействието на Община Кърджали и лично на кмета д-р инж. Хасан Азис.  

Представителите  на МБАЛ ,, Д-р Атанас Дафовски,, АД: Проф. д-р Тодор Черкезов - изпълнителен директор, д-р Семра Изетова - ендокринолог, д-р Ерсин Янгън - кардиолог, Сейнур Мюмюн - главна медицинска сестра и  Байрям Юсеин -  представител на Община Кърджали, бяха любезно  и топло посрещнати в Ректората на университета от  домакините Проф. д-р МуратТюркйълмаз - заместник ректор  и г-н Ахмет Сезгин-главен секретар на университета.

Програмата, която домакини ни бяха организирали включваше посещение на Университетска болница към Тракийски университет Одрин, в държавната болница в Текирдаг и във фармацевтичната фирма POLIFARMA.

„Посетихме няколко отделения в университетската болница в Одрин и останахме силно впечатлени от любезното и мило отношение навсякъде, въпреки натовареността на медицинските специалисти  и многобройния поток от пациенти. Видяхме перфектно организиран триаж в Спешното отделение, насочващ потока от пациенти безпогрешно, с цел  бързо и профилирано обслужване според спешността на пациента. Почувствахме добрата организация и колаборация между Университет и Болница. Постигнали са невероятен синхрон между теорията и практиката, които много естествено и непринудено вървят ръка за ръка с  обща цел и посока на развитие”, разказаха медиците след завръщането си от Турция.

 Особено впечатлени останали те и от болницата в Текирдаг. „Нова, високотехнологична, модерна болница, построена  и оборудвана с държавни средства - ,, Болницата на бъдещето,,- така може да се опише с две думи, a в действителност трябва да се види и почувства атмосферата на това лечебно заведение. Домакините бяха изключително любезни, посрещнаха ни като дългоочаквани и специални гости. Усетихме професионализъм облечен в перфекционизъм до последния  детайл във всички нива - от мениджмънта, през медицинското обслужване и здравните грижи до безупречната болнична среда. Здравният директор на областта  Текирдаг, д-р Али Дженгиз Калкан ни посвети в тайната на това съвършенство с много впечатляваща сентенция: „Без измерване, няма контрол без контрол няма управление!” В тази болница определено имаше и трите неща - във всеки един момент директора виждаше  на монитора в кабинета си показатели, които се следят и контролират ежеминутно в реално време”, разказаха медиците.  

По време на визитата си те са посетили и фармацевтичната фирма POLIFARMA.

„Фармацевтична фирма с международни успехи и  постижения  в производството на лекарства и медицински консумативи за над  60 страни, включително и България.

Бяхме топло посрещнати от ръководния екип професионалисти, които ни запознаха с дейността и постиженията на компанията. Впечатлени сме от представеното ни автоматично SAPD устройство за безопасна и лесна диализа в дома - пръв и единствен в света продукт, разработен от Полифарма. Друг продукт, който фирмата произвежда първа в Турция е  три компонентен разтвор за парентерално хранене, съдържащ всички необходими електролити и други хранителни вещества. Очаровани сме от разработеното с професионализъм качествено производство, мащабите на производствените площи и високотехнологичнта инфраструктура.

Генералният директор на фирмата г-жа Вилдан Кумрулу сподели, че много обича България и ни прие като свои  много близки  гости. Направиха ни съпричастни  към ритуалната вечеря „ифтар”, традиционна за религиозните  пости в Република Турция. Ифтар е символ на мира, опрощението, разбирателството и толерантността и в този си смисъл беше прекрасен и естествен завършек на  визитата ни”, разказаха още медиците от Кърджали.

Те изказват сърдечната си благодарност към проф. д-р МуратТюркйълмаз- зам. ректор на Тракийски университет Одрин и г-н Ахмед Сезгин - главен секретар на университета, както и към  кмета на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, благодарение на който се реализира тази визита. И изказват убеденост, че доброто сътрудничество е формулата на успеха.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1037 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign