Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът определи Бюджет 2022 на общината като социален, инвестиционен и бюджет за децата на Кърджали

 26 Април 2022

С 27 гласа „за”, 10 – „против” и един „въздържал се” Общинският съвет прие бюджета на община Кърджали за 2022 година. Вносителят му кмета д-р инж. Хасан Азис го определи като кризисен, но и като социален, инвестиционен и бюджет на децата на Кърджали.

Той е в размер на 88 880 000 лв., като 60 процента са за държавни дейности, 39 процента за общински и 1 процент за дофинансиране. Стана ясно, че план-сметката за 2022 година, която бе представена подробно от градоначалника, е с ръст от над 17 процента спрямо бюджета за 2021 година.

По време на заформилата се дискусия относно дейностите, заложени в бюджета, от страна на опозицията в местния парламент прозвучаха не малко  критики, свързани със състоянието на уличната мрежа, чистотата, спортната база, информационния център в сградата на общинската администрация, забавилата се реализация на лотове от проекта за консервация и реставрация на Перперикон, изграждането на видеонаблюдение в парковете на Кърджали като средство за намаляването на вандалските прояви и др.

Забавянето на проекта за информационния център към общинската администрация кметът д-р инж. Хасан Азис определи като паметник на липсата на диалог между отделните институции, визирайки продължилото с години непрехвърляне на собствеността на въпросните 30 квадрата в сградата на общинската администрация от държавна в общинска собственост. „Все пак този въпрос вече е решен и през тази година са заложени средства за приключване на проекта за информационния център, каза кметът.

По отношение на забавяното въвеждане на видеотнаблюдение в парковете, той обясни, че това е въпрос, който може да се реши ефективно  и интегрирано само във взаимодействие с ОД на МВР, нещо, което се надява да се случи през настоящата година.

По отношение на заложеното в бюджета изграждане на детски градини, кметът д-р инж. Хасан Азис изтъкна проблема, че заложените средства няма да са достатъчни в следствие на инфлационните процеси в страната и ще се наложи дофинансиране от страна на общината. Което ще се случи.

Очакваме през тази година проектът за Посетителския център на Перперикон да бъде реализиран  и този обект да заработи, каза кметът.  

Това бяха част от отговорите на кмета на критиките, които бяха отправени към Бюджет 2022. Д-р инж. Хасан Азис направи и коментар за политиките,заложени в план-сметката.  „Аз бих определил този бюджет като социален, инвестиционен и бюджет за децата на Кърджали. През тази и следващата година ние ще продължим да работим за подобряване на жизнената среда в Кърджали по отношение на тротоари, улици и озеленяването.

Предвидени са серия от проекти, насочени към децата на Кърджали, първият от които е вече факт – въжения парк в парк „Простор”.  Друг проект, за който ще търсим финансиране, е скейт парк в парк „Арпезос Север”.

Започваме изграждането на новата детска градина в кв. Възрожденци, новата ясла в центъра на града, заедно с реконструкцията на бившето спортно училище и разширението на още две детски градини.

Един от важните въпроси за общината е въпроса за водоснабдяването на малки населени места. За съжаление имаме все още такива ,които са без вода. Независимо какво ще ни струва, тази година този въпрос трябва да бъде решен.

През тази година ние продължаваме да разширяваме обхвата на социалните услуги, включително и към малките населени места. В бюджета на общината сме предвидили една нова услуга, финансирана със средства от общинския бюджет и подпомогната от средства от ОП „Развитие на човешките ресурси. Тя е свързана с превенция на здравето във всяко населено място.

В бюджета са заложени и средства за приюта за безстопанствени животни край село Седловина”, коментира Бюджет 2022 кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

 

 

 

  

Още снимки
 Прочитания: 1096 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign