Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Договор за побратимяване между Кърджали и Чорлу бе подписан и в турската община

 06 Юли 2022

Днес на заседание на Общинския съвет в турския град Чорлу бе подписан договор за побратимяване между общините Кърджали и Чорлу. Такъв бе скрепен с подписите на кметовете д-р инж. Хасан Азис и Ахмет Саръкурт и на официална церемония по време на заседание на Общинския съвет в Кърджали на 31 март, тази година. Така процедурата по побратимяване на българската и турската общини бе напълно завършена, както го изискват правилниците в двата разпоредителни органа.

Делегацията от Кърджали е водена от кмета д-р инж. Хасан Азис, а в нея влизат още  председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, общински съветници от ДПС, ГЕРБ и БСП,  заместник-кметът Тунджай Шюкрю и представители на общинската администрация.

Церемонията по подписването на Договора за побратимяване започна с изпълнението на химна на двете държави. Тук бе и вицеконсулът от Генералното консулство на България в Одрин Роберто Иванов, който поздрави двете общини за подписването на Договора за побратимяване. По думите му подписването на документа ще спомогне за разширяване на контактите между двете общини и ще допринесе за  развитието на приятелските отношения между  България и Турция.

В приветствието си кметът на Чорлу  Ахмет Саръкурт заяви, че през годините Кърджали и Чорлу винаги са имали и поддържали добри отношения, в резултата на което на 31 март бе подписан Договор за побратимяване в Кърджали, а сега и в Чорлу. По думите на Саръкурт в района на тракийската част от Турция Чорлу е общината с най-много български изселници и служи като мост между двете държави. „Подписването на Договора за побратимяване цели развитието на сътрудничеството  в сферата на културата, образованието, туризма, спорта, търговията и икономическото сътрудничество. А с подписването на Протокола и споразумението за сътрудничество при предоставяне на електронни и административни услуги между общините Кърджали и Чорлу ще бъдат улеснени до голяма степен гражданите от двете страни на границата с двойно гражданство”, каза в словото си Саръкурт. Той изрази надежда за реализиране на множество двустранни проекти в интерес на гражданите на двете общини.

В словото си пред Общинския съвет на турския град кметът д-р инж. Хасан Азис подчерта, че Чорлу е първата община, с която Кърджали се побратимява още през далечната 1992 година.

„Бих искал да благодаря от мое име и от името на моите колеги общински съветници, които са дали началото на това побратимяване. Да благодаря на тогавашните кметове Исмет Саралийски и Юнал Байсан. През годините нашите отношения не са преставали, те са се развивали благотворно. Ние сме добър пример за това как независимо дали една процедура е завършила  или не, сме продължавали да развиваме ползотворно отношенита между Кърджали и Чорлу. През годините сме имали много добри отношения в областта на спорта, на културата, на бизнеса и ще се радвам това побратимяване, което ние продължаваме, а не започваме, да допринесе за много общи проекти във всички области, посочени в този протокол”, каза в словото си кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.    

Ще припомним, че първите контакти между Кърджали и Чорлу датират от месец септември на 1992 година, когато е подписан протокол за развитие на връзките и отношенията между двете общини от страна на тогавашните кметове Исмет Саралийски и Юнал Байсан. По думите на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис никога през тези 30 години взаимоотношенията между общините Кърджали и Чорлу не са прекъсвали, а напротив са се разширявали.

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 959 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign