Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Магията на хляба – една стена която разказва истории

 07 Юли 2022

Тазгодишната програма на „Мултикултурният град“ се удължи с месец и завършва в навечерието на настъпващия празник Курбан Байрам. Събитието е под надслов „Магията на хляба – една стена, която разказва истории” и е посветено на 65-годишнината от основаването на хлебозавода в Кърджали, който е един от първите в страната. Днес на една от стените на сградата беше инсталиран дизайнерски проект с размери 4х3 метра с кратка история на завода и архивни фотографии от историческото му развитие. Това е третото от поредицата събития, осъществяванив съответствие с Меморандума за сътрудничество, подписан от Арт движение Кръг с 9 организации от Кърджали за използване на архивни фотографии от живота на кърджалийци през 20 век като част от стратегията за иновации в туристическата реклама. По силата на Меморандума досега бяха осъществени рекламни проекти с подходящи дизайнерски концепции с архивни фотографии: на Пазара на производителите, в клона на „Български пощи“-Кърджали и във фоайето на ресторант „Градина“.

Новопостроеният Хлебозавод в Кърджали е пуснат в експлоатация на 1 май 1957 г. и новото Градско промишлено предприятие „Хлебна промишленост“ поема изцяло производството на хляб и хлебни изделия от частния сектор. Инициативата принадлежи на група частни прогресивни български и турски хлебари в града, които виждат в обединението си в кооперация шанс за модерно и сигурно производство, което отговаря на нуждите на населението от града и селата. На 17 февруари 1946 г. тази група основава кооперативно движение, което просъществува до 30 април 1957 г., когато се подготвя официалното откриване на новия хлебозавод. Строителните работи започват през 1954 г. и когато първият етап е завършен, за едно денонощие са се произвеждали 30 тона хляб и са се транспортирали в дървени каси с една товарна кола и една каруца. През 1976 г. заводът е разширен и през 1977-ма влизат в експлоатация цеховете за сладкарски изделия и закуски.

Новият Хлебозавод е един от първите в страната и на практиказаменя 6-те съществуващи фурни в града, които не са имали капацитет да изхранват местното население. Оборудването му е съветско, внесено по линията на Минно-обогатителния комбинат „Горубсо“. Директори през годините са били: Никола Радев /1957-1960/, Стоян Петков /1962-1982/, инж. Игната Д. Куцкова /1984-1995/, инж. Фахри Нури /1995-1999/, Бахар Палова /от 1999 до днес/. Хлябът се произвежда и до днес по технология от 1975 година – без оцветители и консерванти.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1488 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign