Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За 16 поредна година мюсюлмани и християни в Кърджали отбелязаха Деня Ашуре

 10 Септември 2022

За 16 поредна година мюсюлмани и християни в Кърджали отбелязаха Деня Ашуре. Над 3 хиляди порции от вкусния десерт бяха раздадени на Пазара на производителите от самите организатори в лицето на кмета на общината д-р инж. Хасан Азис, районния мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Патър Герена и представители на побратимената община Осман Гаази в Бурса.

Като ден на състрадателност, мир и толерантност, разбирателство и сътрудничество, единство и заедност  определи празника един от основните му организатори Байрям Юсеин. За да го споделят тук бяха още помощник консула на Република Турция в Пловдив Халид Таръ, председателя на Областния съвет на ДПС Ресми Мурад, заместник-кмета на община Кърджали Тунджай Шюкрю, секретарят на общинската администрация Сабахатин Риза, общински съветници, кандидати за народни представители, кметове на населени места.

„Преди всичко искам да благодаря на всички, които сте тук и правим така да бъде жива традицията да бъдем заедно, да си поделяме залъка. Заедността е най- силното послание на Кърджали – заедността и това, че всички сме заедно в най-трудните и в най-хубавите моменти, без значение на пол, вяра и народност. Ние всички изграждаме общия ни дом и съхраняваме неговите традиции. И не случайно Кърджали е известен в цяла България като столица на толерантността”, каза в словото си пред присъстващите кметът д-р инж. Хасан Азис.

Той благодари на побратимената на Кърджали община Осман Гаази в Бурса и лично на кмета Мустафа Дюндар за това, че независимо от превратностите на времето традицията свързана с Деня Ашуре продължава и вече се отбелязва за 16-ти път.Това е нашето послание за мир, толерантност, за разбирателство и за силата на човешкото сътрудничество, подчерта кметът. Той благодари също на районния мюфтия Басри Еминефенди, на енорийския свещеник отец Петър, на всички присъстващи, за това, че са част от една силна традиция. „Защото ако мюфтията и отеца ги няма тук Деня Ашуре няма да е същия, няма да е същия и ако представители на община Осман Гаази ги няма. А ако всички вас ви няма, няма да има Ашуре”, каза д-р инж. Хасан Азис, обръщайки се към присъстващите на пазара участници в празника.

Те бяха поздравени още от консула на Република Турция в Пловдив Халид Таръ, от районния мюфтия, от отец Петър Гарена. След което започна голямото раздаване на порциите с ашуре.

Още снимки
 Прочитания: 557 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign