Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученици от Кърджали включени в проект на библиотеката за дигитализация на 100 графични илюстрации на Владимир Чукич

 28 Септември 2022

По проект на библиотеката „Дигитални трансформации” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ 22 на Национален фонд „Култура”, който е на стойност  43 588,80 лв., 100 стари графични илюстрации на художника Владимир Чукич ще се „преродят” чрез дигитализация за нов живот. Те са публикувани в изданието на в. „Нов живот” за култура и изкуство „Зорница” в периода 1979-2009 година, съобщи на пресконференция директорът на културната институция Елисавета Кехайова.

По думите й в дейностите по проекта ще бъдат включени над 30 ученици от партньорските училища СУ „Владимир Димитров – Майстора” и ПГ „Капитан Петко Войвода”. Те ще вземат участие в самата дигитализация на графиките на Чукич в нарочни ателиета, ще бъдат запознати с тънкостите на графичното изкуство от именития художник и други негови колеги.

„Нашата основна мисия е да привлечем вниманието на подрастващите към книгата и четенето, нещо, което все по-трудно става. Затова търсим различни  идеи – цветни и интересни, като този проект, който успяхме да спечелим“, каза директорът на библиотеката Елисавета Кехайова.

От думите й стана ясно, че 100-те вече „преродени” графики на Владимир Чукич ще бъдат представени на широката публика в специална изложба, разположена в достъпна градска среда. 

„Повечето графични рисунки са илюстрации към стихове и към текстове, като цяло, публикувани през годините във в. „нов живот”. Илюстрацията по текст е особено полезна за децата, защото развива въображението", обясни Владимир Чукич.

На трансформация ще бъдат подложени изложбени пространства на библиотеката в информационен хъб с луксозни витрини за генериране на социални идеи, дигитални решения и послания.

Партньори по проекта „Дигитални трансформации” са Община Кърджали, Галерия „Дар”, СУ „Владимир Димитров – Майстора”, ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода”, и технологичната софтуерната компания „Нетмания”. 

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 898 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign