Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът д-р инж. Хасан Азис: Кърджали ще се включи към интерконекторната газова връзка Гърция – България

 02 Октомври 2022

Кърджали ще се включи към интерконекторната газова връзка Гърция – България. Това заяви кметът на родопската община д-р инж. Хасан Азис, който по покана на президента Румен Радев участва в церемонията  по откриването мащабното съоръжение в съботния ден.

„Водил съм разговори с фирмата изпълнител за възможността за включване на газопреносната мрежа на Кърджали към главния газопровод на интерконектора, който както е известно преминава и през територията на общината. Стана ясно, че по проект е предвидено до село Седловина да се направи допълнителна връзка, която да ни осигурява директно подаване на газ. А това означава и че Кърджали ще има газ на по-добра цена”, разказа д-р инж. Хасан Азис.

Той заяви, че чисто логистично Кърджали е готов за това свързване към интерконектора Гърция-България като припомни, че през последните 15 години в Кърджали бяха газифицирани общински, държавни и частни сгради.

 По думите на д-р инж. Хасан Азис церемонията по откриването на интеконекторната газова връзка Гърция - България е била на изключително високо ниво.

„Присъстваха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука, вродепутати, сред които и президентът на АЛДЕ Илхан Кючук. Начертаха се общи стъпки в Балканския регион за преодоляване на кризата, свързвайки газопреносните системи на националните държави и тяхното разширяване.   Стана ясно, че от този момент нататък вече може да говорим за диверсификация на доставките на газ, редуциране на цената му и за преодоляване на газовата криза през зимата”, коментира кметът на Кърджали.  

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 544 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign