Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С изложба на открито ОСНВ и Център „Орфей” за лица с психични проблеми отбелязаха Световния ден на психичното здраве

 10 Октомври 2022

По повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, ОСНВ и Центъра за социална рехабилитация и интеграция  за лица с психични проблеми „Орфей” организираха изложба на открито от картини и други арт изделия, изработени от 32-мата потребителите на центъра. Изложбата бе експонирана до шадравана пред Дома на културата в Кърджали и в обедните часове зарадва много кърджалийци, преминаващи през тази централна част на областния град.

Изложбата бе открита от председателя на ОСНВ д-р Сезгин Бекир. „Тази година, мотото под което се провежда Световния ден на психичното здраве е „Да направим психичното здраве и благополучието за всеки в световен приоритет”.  Заедно с  Центъра за социална рехабилитация и интеграция  за лица с психични проблеми „Орфей” решихме да го отбележим с изложба на открито на място, където има голям пътникопоток. Целта ни е да привлечем вниманието на обществеността към проблемите на психичното здраве. Какво по-хубаво от това да покажем  всъщност какво правят хората, които получават услуги като социална подкрепа, психологическа помощ, трудотерапия в нашия център”, каза Сезгин Бекир. И подчерта: Да покажем пред обществото, че хората с психически проблеми могат да бъдат равностойни граждани на нашето общество.  

Потребителите на центъра бяха изрисували балончета с различни надписи-послания. Част от тях бяха „Искам да бъда приет в обществото”, „толерантност”, „щастие”, „Любов”.

Изделията и картините в изложбата са изработени в часовете по програма „трудотерапия” на социалната услуга. Идеята е тези хора да бъдат изведени от домовете, да бъде преодоляна социалната изолация и стигмата. За съжаление тази стигма все още съществува в обществото ни, каза Пембе Тургут – директор на Центъра.

Инициативите на ОСНВ по повод Световния ден на психичното здраве продължават с посещение на 20 млади хора от Кърджали в Психиатричната болница, за да се запознаят с дейността й. Предвидена е и лекция, в която специалистите от Държавната психиатрична болница ще се опитат да убедят младите хора, че психична болест не означава стигма, не е необходимо да сме с предразсъдъци към хората с психични проблеми, както и начините за получаване на такава помощ, каза още Сезгин Бекир.  

 

Още снимки
 Прочитания: 531 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign