Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

68 фото творби на автори от 25 страни гостуват в Арт галерия „Кръг”

 19 Октомври 2022

Международната инициатива на двамата кърджалийци Антон и Любка Савови МЕЖДУНАРОДЕН ФОТО САЛОН ПЛОВДИВ’2022 тази година реализира 9-то си издание и както всяка година отново гостува в родния град за Деня на Кърджали в партньорство с Арт движение КРЪГ. Международният Фото салон Пловдивсе провежда под патронажите на FIAP /Международна федерация за фотографско изкуство/, HPS/Фотографскo общество на Гърция/,НСФА /Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева”/.

В тазгодишното издание участват 267 автори с общо 3374 фотографии от 33 държави, от които за финалната селекция 5-членното международно жури оцени 798 фотографии на 210 участника от 31 държави във всичките 6 раздела.

Най-добрите фотографии спечелиха 190 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фото групи и клубове. Най-високо бяха отличени творбите на общо 100 автори от 25 държави – от Аржентина, през страни от Европа, Азия, Африка, Нова Зеландия. В конкурса освен индивидуални творци участваха български и чуждестранни фотографски групи и клубове от Гърция, Иран, Индия, Китай, Русия, Франция и Южна Африка. Плакетът за най-добре представилия се фото клуб’2022 е за India International Groupот Индия, а плакета за клуб-подгласник е за Фокус Фото клубот Иран.

В предизвикателството към млади автори от 16 до 21 г., което се обявява за втора година, се включиха младежи от Южна Африка, Русия, Словения, Китай, Сърбия и България. Между тях също има наградени творци. Общо 32 родни фото творци спечелиха 73 награди, вкл.15 медали – 7 златни, 3 сребърни и 5 бронзови.С най-много награди са отличени фотографии на няколко български автори: Мирослав Момински, от Равда, Явор Мичев от Русе, Теодора Димитрова, Любомир Аргиров и Христо  Димитров от Пловдив, Ирина Стоилова от София. Официалното награждаване, съпроводено с изложба на открито, се състоя в Пловдив на площад Римски стадион на 13 август.

Най-високото отличиеКупата на IX МФС Пловдив’2022получи фотография на Арун Моханраш от Англия, която е представена и на плаката за изложбата в Кърджали. Селекцията от наградени фото творби на международни участници и на автори отКърджали, Хасково, Стара Загора и Казанлък в Арт галерия Кръг може да се види още от 20 октомври и ще продължи до 14 ноември. Феновете на фотографското изкуство ще могат да се срещнат и с двамата организатори и вдъхновители на Международната инициатива кърджалийците Антон и Любка Савови на 21 октомври от 17:00 ч. в галерия Кръг.

 

Още снимки
 Прочитания: 928 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign