Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Д-р инж. Хасан Азис: Очакваме президентът Румен Радев да приема строя по време на тържествената заря за 21 октомври

 20 Октомври 2022

Очакваме президентът на Република България Румен Радев да  приеме строя по време на тържествената заря, посветена на 21 октомври – Деня на Кърджали и 110 години от освобождението на родопския град. Това съобщи на нарочен брифинг кметът д-р инж. Хасан Азис, който представи програмата както за самия ден, така и за всички над 40 празнични мероприятия, които вървяха и продължават да вървят през месец октомври.

Освен традиционната тържествена сесия, по време на която ще бъдат удостоени петима наши съграждани със званието „почетен гражданин” на Кърджали, има и още няколко нови акцента, които ще бележат 21 октомври. За първи път тогава ще бъде връчена социална стипендия  „Кърджали с теб” на двама сираци, приети във висше учебно заведение. Тя се равнява на половин минимална работна заплата, която младежите ще получават в продължение на 10 месеца.

За първи път зарята ще бъде не на площад „Освобождение” както в предишни години, а пред паметника на Васил Левски, като в нея ще участват националната гвардейска част от София, наброяващ над 300 човека, гвардейският оркестър, както и Първият ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев” в Кърджали.

„След поднасяне на венци пред паметника на генерал Васил Делов в 9 часа, за 9,30 часа е насрочена тържествената сесия. За удостояване със званието „Почетен гражданин на Кърджали“ са номинирани петима: Вълчо Милчев, инж. Емил Младенов, Зиятин Нуриев и  посмъртно – Иванко Маринов и Мордо Данон.

Ще бъде връчен и един Почетен знак – Златен на община Кърджали на Неби Анъл, изпълнителен директор на „Теклас“ за принос в икономическото развитие на Кърджали”, разказа д-р инж. Хасан Азис.

По думите му празникът продължава пред паметника на освободителите, предхождан от ученическо шествие, където след тържествената част кърджалийци и гостите на града ще могат да се насладят на концертна програма изнесена от съставите при Дома на културата, читалище „Родопски фар” и дамски хор „Незабравки” към читалище „Обединение”.

„В 17 часа започва концерта на Гвардейския духов оркестър – София, което се прави за първи път при честванията на 21 октомври – Деня на Кърджали. Следва концерт на Ансмбъла на Българската армия в ТМЦ „Димитър Димов”. Входа е свободен, както и за всички останали мероприятия за Деня на Кърджали”, подчерта градоначалникът.  

Тези два концерта предшестват тържествената заря, която през тази година ще бъде пред паметника на Васил Левски. По държавен протокол очакваме рапортите да бъдат приети от държавния глава Румен Радев, каза още кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

 


 Прочитания: 457 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign