Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът д-р инж. Хасан Азис: 21 октомври е Денят на нашата равносметка

 21 Октомври 2022

С изпълнение на химните на република България и на Европейския съюз започна тържественото заседание на Общинския съвет в Кърджали по повод 21 октомври – Деня на Кърджали и 110 години от освобождението на родопската община.

Сред официалните лица на тържествената сесия бяха кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, областният управител Даниел Делчев, заместникът му Бисер Николов, заместник-кмета на побратимената на Кърджали община Комотини, Гърция Левент Исмаил, кметове на общини и председатели на общински съвети от общини в област Кърджали.

Тържествената сесия бе открита от председателя на Общинския съвет Юсеин Ахмед, който отправи приветствие по повод празника на града пред присъстващите в залата на театър Димитър Димов.

Кметът д-р инж. Хасан Азис също отправи приветствие към кърджалийци. „На 21 октомври 1912 година Кърджали възкръсва за новата си история  и става част от свободна България. 21 октомври е денят на нашия спомен и на нашата признателност пред подвига и саможертвата. Денят на Кърджали е знаков празник. Той събира всички нас, хора от различни етноси и религии, за да се преклоним пред родолюбието на героите, пред техния героизъм и саможертва. 21 октомври е и Денят на нашата равносметка.”, каза кметът.

После той направи кратък отчет на някои по-важни събития и проекти,  които са реализирани в общината в периода октомври 2021г. – октомври 2022г. „През отчетния период община Кърджали изпълняваше проекти, финансирани със средства от ЕС на обща стойност 36 075 854 лв., от които инфраструктурни проекти  на стойност 16 857 002 лв. и проекти, свързани с изпълнение на меки мерки – 9 218 852 лв”, посочи в отчета си градоначалникът. Сред реализираните проекти той изтъкна “Ремонт и рехабилитации на улици и тротоари в град Кърджали”, „Ремонт и рехабилитация на детски площадки в населени места на територията на Община Кърджали”, „Ефективно и устойчиво използване на водните ресурси във водоснабдителните системи", „Перперикон - храм на боговете и дом на цивилизациите”, „Древните Родопи и Егея – Културен коридор в подкрепа на развитието на региона“,  "Заедно в подкрепа на децата на Кърджали", „Изграждане на социални жилища в град Кърджали”   и др.

Всичко, случило се през последните 110 години в града ни е дело на неговите жители. Те са в основата и на промяната, и на уникалността на града.  Именно те превърнаха Кърджали в столица на толерантността. Съжителството и разбирателството на хора от различни етноси и религии е в основата на този модел, който е пример за България.Толерантността и взаимното уважение направиха възможно нашите съграждани  да преминат през редица изпитания през годините и да не допуснат да се стигне до противопоставяне.С огромно удоволствие и с признателност се обръщам към всички жители на община Кърджали по повод нашия празник и им пожелавам здраве, мъдрост, благополучие и успехи!” каза в словото си кметът д-р инж. Хасан Азис

Участниците в тържествената сесия бяха поздравени от областният управител Даниел Делчев и заместник-кмета на община Комотини Левент Исмаил.

По повод празника на Кърджали бяха получени поздравителни адреси от НСОРБ, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и от общини в България.

 

Още снимки
 Прочитания: 545 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign