Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали се преклони пред героите, паднали за неговата свобода

 21 Октомври 2022

С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите продължи днешния празничен за кърджалийци ден – 21 октомври. Рядко Градската градина е била толкова изпълнена с хора, дошли да съприживеят празника посветен на 110 години от освобождението на Кърджали.  Тържеството в градската градина беше предшествано от празнично ученицеско шествие, предвождано от гвардейския отряд към ЕГ „Христо Ботев” и мажоретния състав при СУ „Отец Паисий”.   

Сред официалните лица бяха кметът д-р инж. Хасан Азис, заместник-кметовете инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, областният управител Даниел Делчев и заместникът му Бисер Николов, отец Петър Герена и районният мюфтия Басри Еминефенди, представители на Военното окръжие в Кърджали.

Венци и цветя пред паметника поднесоха още представители на културни и образователни институти, синдикатите, политически партии, читалища, граждански сдружения и др.

„Като кмет на община Кърджали аз съм истински щастлив, че живея, работя и контактувам с хора така добронамерени един към друг. Не са един и два случаите, когато всички сме се обединявали около хуманни и благородни каузи и сме успявали да си помогнем без да се делим нито етнически, нито религиозно, нито социално. В съвременния глобален свят, когато разстоянията губят предишното си значение, все по-ценно става онова разстояние на протегната ръка, с която ще погалим и ще изтрием болката от нечие лице. Мисля, че в този жест се крие едно от измеренията на свободата – да съумееш да помогнеш на другия, да го защитиш и да съхраниш достойнството му”, каза в словото си кметът д-р инж. Хасан Азис.

По думите му да бъдем свободни това означава и да се научим да казваме „не” – не на насилието, не на пренебрежението, не на всеки, който отказва да се съобразява с хуманността и морала и иска да превърне свободата и демокрацията в егоистична норма на съществуване.

„За да бъдем достойни потомци на нашите предци – будители и освободители, за да бъдем достойни за саможертвата им в името на историческата правда сме длъжни да пазим свободния си дух и земята, в която те завинаги са останали през октомврийската есен на 1912 година”, каза още д-р инж. Хасан Азис.

От трибуната в подножието на Паметника на освободителите той обяви, че община Кърджали отпуска нова стипендия, наречена „Кърджали с теб”. Днес той я връчи на двама сираци, а това са Александра Иванова и Станислава Ламбова.

Празничната програма продължи с концертна програма на дамски хор „Незабравки”, които откриха концерта с  емблематичната „Песен за Кърджали”, съставите при Дома на културата и  Читалище „Родопски фар”.

 

Още снимки
 Прочитания: 535 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign