Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Прожектират филм за Ататюрк в Кърджали

 07 Ноември 2022

Документален  филм за големия приятел на България и основател на съвременна Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 - 1915" ще бъде представен пред публика в  Кърджали на 10 ноември 2022 г. в Дом на културата от 18.00ч. След филма ще има концерт „Любимите произведения на Ататюрк“ в изпълнение на ансамбъла за турска музика при Държавна консерватория на Университета „Намък Кемал“-Текирдаг. Проявата се организира от община Кърджали и Генерално консулство на Р Турция в Пловдив.

53-минутният филм представя достоверен разказ за престоя на майор Мустафа Кемал в София като военен аташе, за неговото влияние в политическия, социалния и културния живот в столицата. Чрез думите на изтъкнати български и турски историци за широката общественост се разкриват факти, някои от които малко известни, за силното въздействие, което оставя в съзнанието на младия дипломат срещата му с България. Говори се и за връзката и невъзможната любов с дъщерята на български генерал Димитрина Ковачева.Филмът представя и факсимиле от броя на вестник "Утро" от 22 октомври 1931 г., в който Мустафа Кемал казва: "Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция". 

За прожекцията в Кърджали се очаква да пристигнат авторите на филма журналистката Нахиде Дениз и режисьорът Уфук Каракаш. Те работят по него  няколко години, издирват  максимално много архивни документи и свидетелства за Мустафа Кемал в България, за да направят професионално документалната лента.

На проявата ще присъства и генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

 


 Прочитания: 523 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign