Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

След 33 години турската художчничка Ширин Йълмаз, родом от Кърджали, представи 33 картини в арт галерия „Кръг”

 02 Декември 2022

Художничката от Турция, родом от Кърджали, Ширин Йълмаз представи в арт галерия „Кръг” 33 свои картини в своята първа в България самостоятелна изложба. Тя заминава за Турция заедно със семейството си по време на т.нар. „възродителен процес”, когато е едва на 8 години. След 33 години тя се завръща в родния Кърджали, за да сподели чрез своите картини спомените от първите години от живота си в България.

Сред гостите на откриването на изложбата бе и кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. „От картините, които виждаме около нас, можем да отбележим, че нищо и никой не може да изтрие спомена за родното място. Това е поредната изложба на творец от Кърджали, който се е развил, утвърдил и показва в родния си край своето изкуство. Нека тази изложба бъде част от развитието на Ширин, а не част от нейния спомен“, каза кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Миграцията е тема на представената в Арт галерия „Кръг“ изложба „В гнездото: имах мечта“. Картините са художествена интерпретация на стари снимки от детството на едно момиче, което преди 33 години е напуснало „гнездото“, но една от мечтите му - „да се върне обратно“, се сбъдва.

„ В Турция работя по темата с миграцията, защото това е много важна част от моя живот. Някои от картините показват моите чувства като дете, породени от детските ми спомени.“, споделя Ширин. Тя си спомни как най-добрата й приятелка сред съседските деца се е казвала Люба, а дядото на Люба си е пиел ракията с нейния дядо, ходели са си на гости.

„Спомени като този са много важни, защото случилото се в онези години не е действие на обикновения човек, а политическо решение на високо ниво“, коментира художничката, чието желание е хората да живеят в мир и сговор без предразсъдъци към етнос и религия.

Ширин Йълмаз е завършила живопис в Турция. Родена е в Кърджали през 1981 г. Днес тя е асистент в университета, а зад гърба си има участия в много национални и международни изложби, научни конференция и арт събития в Турция и Европа. Като артист и академичен изследовател тя се занимава основно с политическите аспекти на ежедневието и как историите се трансформират от реалност в лично преживяване и обратно, като част от концепцията за свободата.

Още снимки
 Прочитания: 305 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign