Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проведе се обществено обсъждане на проект за нов устройствен план на град Кърджали

 09 Декември 2022

До края на януари 2023 година граждани на Кърджали – юредически и физически лица, могат да правят своите предложения, свързани с изработването на нов устройствен план на град Кърджали, който е възложен на екип под ръководството на архитект Иван Димчев, автор на досега действащия устройствен план.  Това стана ясно по време на общественото обсъждане на проект ”Нов общ устройствен план на град Кърджали”, което се проведе снощи пред препълнената залата на Бизнес инкубатора. 

Общият устройствен план е един стратегически документ, който задава посоката на развитие на града десетилетия напред. В проекта в първоначлния му вариант са отразени всички промени, които са направени във града като ново строителство, улици, озеленяване, промишлени зони, които са изградени,коментира кметът д-р инж. Хасан Азис по време на общественото обсъждане.    

В него участваха още самият арх. Иван Димчев, заместник-кметът по строителството инж. Катя Митовска, председателят на Общинския съвет  Юсеин Ахмед, изпълняващият длъжността главен архитект на Кърджали  Танер Моллаахмед , граждани на Кърджали – представители на живеещите в различни квартали на града.

Според арх. Димчев промените в Общия устройствен план се налагат и поради демографсака динамика, стъпвайки на база данни от преброяване на населението през 2021 година. Според тях днес Кърджали наброява 44 071 жители, а се очаква броя на населението да нарасне до 47 хиляди жители през следващите 25 години.

В самия проект за нов устройствен план са очертани зони за въздействие, в които е предвидено застрояване. „Те са разположени по главните пътища на града, входовете и изходите, както и във вътрешната му част, където е предвидено друго застрояване с друг вид параметри, за да може градът да получи своето развитие, инвеститорите и гражданите да имат възможност  да реализират своите инвестиционни намерения”, коментира кметът д-р инж. Хасан Азис.  По думите му снощното обществено обсъждане е първа от няколкото срещи със заинтересованите страни, които общината организира с фокус  новият общ  устройствен  план на Кърджали.   Идеята е нашите съграждани да дадат своите виждания и идеи.   

По време на общественото обсъждане хора от кв. Байкал изразиха категоричното си несъгласие със зоните за въздействие, предвидено за застрояване. Те се обявиха  против високото строителство. Прозвуча и обратното мнение от собственици на имоти, според които, квартала не бива да се изолира от възможността за развитие от останалите части на града.  

„Всяка промяна, която се прави е основава на законовите основания за параметрите на застрояване. Ако има завишаване на строителните параметри в даден район , това може да стане, ако позволява самото място. Ако имате две къщи и по средата искате да построите 5-6 етажна сграда, очевидно е че това не може да стане, защото ще бъде нарушено изискването за самото отстояние”, коментира кметът д-р инж. Хасан Азис.

Той изтъкна, че до приемането на новия устройствен план трябва да се извърви дълга административна процедура, която понякога може да трае от 6 до 18 месеца.   „Самото приемане на Общия устройствен план е дълъг процес, който зависи и от други институции. Силно сме зависими от решенията министерствата.

След обществените обсъждания новият общ устройствен план се предвижда да получи одобрения от Министерствата на регионалното развитие, на околната среда и водите, на Министерството на културата, да се приемат от общинския съвет и това да бъде базата, върху която ще се реализират инвестиционните намерения в следващите десетилетия”, каза кметът.

Предложенията за промени в новия устройствен план могат да се подават по няколко начина -  чрез анкети, предоставени от общинска администрация в Информационния център, писмени предложения със свободен текст, по време на обществени обсъждания и среща по места със заинтересовани лица и общности. Предвижда се създаването на електронна платформа за събиране на предложения за промени в общия устройствен план, която на този етап ще бъде активна до края на януари, обясни кметът д-р инж. Хасан Азис по време на общественото обсъждане.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 607 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign