Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

При голям интерес премина представянето на новата книга на арх. Петя Назърова „Кърджали. 110 години хронология на съзиданието”

 15 Декември 2022

При изключителен интерес от страна на кърджалийци тази вечер в препълнената зала на Бизнесинкубатора бе представена новата книга на арх. Петя Назърова „Кърджали. 110 години хронология на съзиданието”. Тя се явява своеобразно продължение на книгата албум „Кърджали – поглед към миналото”,  която арх. Назърова в съавторство с историка Василка Ташкова издадоха през 2012 година в навечерието на 100-годишнината от освобождението на Кърджали.

Залата на бизнесинкубатора бе пълна с приятели на арх. Петя Назърова, както тя самата ги нарече. Събитието уважиха кметът д-р инж. Хасан Азис, секретарят на общината Себахатин Риза, заместник-кмета инж. Катя Митовска, архитекти, строители, бизнесмени, журналисти, колеги от общинската администрация, в която арх. Назърова работи в продължение на 15 години като главен архитект на Кърджали, бизнесмени, библиотекари, общественици, представители на неправителствени организации, граждани на Кърджали.

В началото на представянето на книгата арх. Назърова сподели подтикът, който я кара да се захване и в продължение на една година да проучва, изследва и анализира факти, архивни материали и свидетелства на очевидци, за да се оформи книгата „Кърджали. 110 години хронология на съзиданието”.  „И днес 110 години след като започва новия живот в малкото погранично селище, въпросите са същите – през какви етапи на развитие преминава Кърджали, кога е бил в подем и кога е трябвало да догонва градовете от вътрешността на страната, кога са построени най-важните обекти”, мотивира труда си арх. Петя Назърова.

„Работата върху албумите „Кърджали – поглед към миналото” ми помогна да натрупам опит и познания за развитието на града в периода ат 1912 до 1944 година. Свидетел съм на част от построеното в Кърджали и активно участвах в два от периодите. Ето защо, водена от професионален интерес, се реших да подготвя хронология на изграждането на Кърджали от 1912 година до днес.”, разказа при представянето на творбата си арх. Петя Назърова.

За да се справи със задачата, която сама си поставя, тя се заравя в архиви, препрочита всички книги за Кърджали, преглежда периодични издания, запознава се с юбилейни издания на предприятия, училища, сравнява дати и имена. „Така, стъпила върху документални факти, но и върху разкази и записани спомени на очевидци, се стремях да бъда максимално близко до истината”, разказва арх. Петя Назърова.

На базата на всичко събрано тя структурира документалния си разказ в три периода. Първият обхваща времето на царство България – от 1912 до 1944 година, когато се създава държавността в една от най-изостаналите части на страната. Появяват се първите училище, църква, болница, читалище, книжарници, печатници и пр.

Вторият период е на социалистическото строителство след 1944 година, когато Кърджали се развива като индустриален, духовен и образователен център на Източните Родопи.

Третият период е на българския преход към демокрация и пазарна икономика със съпътстващите исторически, политически и икономически процеси след 1989 година, разказа Петя Назърова. По думите й книгата „Кърджали. 110 години хронология на съзиданието” е разказ за изграждането, но няма претенции за написана история на града ни.

„Кърджали е от малкото областни градове, които нямат написана история. След сериозен и задълбочен анализ от археолози, историци, краеведи и други специалисти в едно бъдещо изследване трябва да се уточнят важни за града дати, факти и събития. Надявам се с това издание да сложа началото на хронологично систематизиране на построеното в града ни и то да бъде старателно допълвано”, коментира арх. Петя Назърова.  И подчерта: „Ще бъда щастлива, ако пишещият следващата история на Кърджали сподели, че е изграден околовръстния път на Кърджали, че са построени трите нови моста на река Арда – от кв. Възрожденци до Крайно село, от кв. Възрожденци до пазара и от кв. Веселчане до кв. Възрожденци, с което се завършва предвидения в Общия устройствен план на Кърджали автомобилен пръстен и се облекчава движението в града. Така и  моята мечта ще е сбъдната”, каза при представянето на книгата си арх. Петя Назърова.

А то бе посрещнато с аплодисменти и положителни отзиви от страна на аудиторията в Бизнесинкубатора. Трудът й бе определен като съкровище, а самата авторка – извършила геройски труд. Тя бе определена като втората Мара Михайлова. А кметът д-р инж. Хасан Азис каза: „Искам да благодаря на арх. Назърова за тази смелост да напише книга за Кърджали. Малко хора са се осмелявали, но това като че ли отива най-много на един главен архитект”.

Д-р инж. Хасан Азис пожела на авторката на книгата тя да не е последна, а поредната, с която да се подреди пъзела наречен „Любв към Кърджали”. „Откакто съм кмет винаги съм поставял въпроса пред журналисти, историци, общественици, че Кърджали трябва да има своя писана история. И тук трябва да благодарим на арх. Петя Назърова за любовта, с която се е заела да пише част от цялостната история на града ни. Защото тя ни дава увереност като ни напомня с книгата си какво е било, какво е днес и какво утре ще бъде Кърджали. Писането на история е отговорност и послание за идните поколения”, каза още кметът на Кърджали.

 

Още снимки
 Прочитания: 324 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign